Дива тиква – Bryonia alba

Латинско име на дива тиква

Bryonia alba – сем. Cucurbitaceae

Други български имена на дива тиква

:черен скребър, луда тиква

Имена на чужди езици на дива тиква

European white bryony (английски)

Разпространение на дива тиква

Дивата тиква идва от Евразия, Северна Африка и Канарските острови. Сега е разпространена в много места по света, но расте най-вече по влажните местности и сред храстите. Обича слънцето и алкалната почва. Есенно време се разсажда от семена.

Описание на дива тиква

Многогодишно пълзящо растение, което издържа на студ. Стъблото му е увивно и покрито с бодли, а листата са с големината на човешка длан. Разположени са последователно и имат къси дръжки и  5 дяла. Цветовете са жълтеникавобели, по-големите са мъжки, разположени на дълги дръжки и гроздове, а женските са по-малки, събрани в кичурчета; чашечните и венечните листчета са по 5, ненапълно сраснали, яйчникът — долен, едногнезден; плодът е сферична, черна, сочна ягода. Цъфти през Юни и Юли.

Дрога (Използваема част) на дива тиква

Есенно време се вадят корените (Radix Bryoniae). Пресният корен се предпочита, понеже сухият е с по-слабо действие.Нарязват се на шайби и се сушат, след което от тях се правят екстракти.

Съдържание (Химичен състав) на дива тиква

Съдържа брионицин, етерично масло с антибактериално действие, бионин, брионидин, брионол, бреин, органични киселини, брионол, брионолава киселина, ферменти, сапонини и смоли.

Действие и приложение на дива тиква

При бронхит, астма, артрит, ревматизъм, високо кръвно, плеврит, язви, подагра, перитонит, висока температура и треска се прилага вътрешно, в малки дози. Външно с корените на растението се облекчават мускулни и ставни болки. Дивата тиква действа слабително и диуретично. Помага също и при глисти.

Приготвяне на дива тиква

Сушените корени се счукват и 1 чаена лъжичка от тях се вари 5 минути в 1 литър вода. Отварата се оставя докато изстине и след това се прецежда. За външно приложение корените се смесват с равно количество растително масло или с 10 пъти по-голямо количество алкохолен извлек. Така приготвеното лекарство се нанася по кожата.

Внимание: Веществата, съдържащи се в корена на дивата тиква, са отровни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.