Диария при децата – на какво да обърнем внимание

диария при децатаДиарията и повръщането често се появяват заедно като признаци на общо заболяване или на стомашно-чревно разстройство. Диарията може да бъде обаче и първият или единственият признак на заболяване. Тя крие опасност от загуба на течности и хранителни вещества, така че последиците могат да бъдат загуба на вода и недоимъчно хранене. Тук важи правилото: колкото е по-малко детето, толкова по-бързо трябва да се потърси помощта на лекар.

При диария трябва да се обърне внимание на следните признаци:

Изпражненията кашави ли са или течни, налице ли е очертана окръжност в пелените? Това означава, че около изпражненията пелената е мокра и е поела цвета на изпражненията. Често се вижда как са били изходени изпражненията — пръскащи и примесени с течност.

Има ли в изпражненията примеси (слуз, кръв) и несмлени остатъци от храна? Ако това е така, най-добре е пелената да се запази и изпражненията да се покажат на лекаря.

Каква е миризмата на изпражненията (остра, кисела или гнилостна)?

Детето оплаква ли се от болки?

Ако се налага да се направи микробиологично изследване (при съмнение за инфекциозна диария), в стерилен съд се взема проба от мястото с най-силно изразени промени (напр. парченца слуз, кръвен съсирек и др.), след което се занася за изследване в съответното здравно заведение.

За инфекциозна форма трябва да се мисли особено при диарии през лятото и след излети, като профилактично трябва да се проведа дезинфекция. Тя не вреди никога, а предпазва останалите от заболяване в случай на инфекциозна болест като дизентерия, паратиф или тиф.

Диета при диария при децата

Диетолечението се провежда различно. Някои основни правила обаче са общовалидни.

Предписаната диета никога не трябва да се провежда само частично. Второто неправилно хранене лесно може да унищожи лечебния ефект на първото.

От храната се изключват мазнините и захарта. Чрез своята ферментация те дразнят допълнително стомашно-чревния тракт и затрудняват оздравяването. Трябва да се избягва и необезмасленото мляко.

В началото на лечението почти винаги се дават чай и оризова вода. Препоръчва се в дома винаги да имат пакет ориз или оризово брашно. При остро настъпила диария на кърмачето се дава 5 до 6 % оризова вода (1 чаена лъжичка рядка оризова каша на 100 мл вода).

Много лекари препоръчват при преминаване към нормално хранене оризовата вода да се смесва с постепенно повишаващо се количество от даваното преди заболяването адаптирано мляко. Често се назначават и моркови. Принципът на лечението е винаги един и същ: внос на течности, щадене на чревната стена, отстраняване на продуктите на възпалението и внимателно увеличаване количеството на обичайната храна.

Същите основни правила важат и за лечението на диарията при по-голямото дете. В началото се дават чай без захар, рядка оризова каша (предимно отварата), сухар и други сухи печива без захар. Когато изпражненията станат по-твърди, може да се премине към обезмаслено бяло сирене, месо без тлъстина, картофено пюре и ориз с обезмаслено мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.