Диагностика и лечение на сънната апнея

     Както вече разбрахте, със заболяването апнея, шега не бива, тъй като то може да бъде изключително опасно, и може да доведе до фатални последствия. Ето защо, дори и при най-малки съмнения, трябва да бъдат проведени нужните изследвания и да се назначи адекватно лечение.

За да се установи дали един човек е болен от сънна апнея и в каква степен е тя, за да може да се назначи подходящо лечение, трябва да му бъдат направени няколко вида изследвания: функционално диагностично уточняване на белодробната функция, кръвно-газов анализ, спирометрия и полисомнографски запис, който се прави по време на сън. За целта, пациентът трябва да преспи една нощ в някоя от специализираните клиники за изследване на дишането по време на сън, като през тази нощ, той ще бъде „навързан” на множество апарати, които ще изследват поведението и дишането му, докато той спи. Такива лаборатории за изследване на съня, в момента има в София, Пловдив, Варна и Плевен. Поради неинформираността на населението, и дори на някои лекари, здравната каса обаче не покрива тези изследвания. В зависимост от това, къде ще бъдат направени, цената им варира от 150 до 300 лв.

До момента няма открити медикаменти, които трайно да решават проблема със сънната апнея. Единствения вариант и метод за лечение на сънната апнея са continuous positive airway pressure апаратите, познати още като СРАР апарати. Един такъв апарат представлява кутия, от която излиза маркуч, завършващ с кислородна маска. Болните от сънна апнея трябва да спят с тази маска, „вързани” към апарата. Ефектът от СРАР апаратите е, че те поддържат горните дихателни пътища отворени и позволяват на въздуха спокойно и безпроблемно да преминава през тях. По този начин, пациентът вече не получава пристъпи на сънна апнея, подобрява се качеството на съня и дневната сънливост просто изчезва. Облекчението се усеща още след първата нощ на използване на такъв апарат.

СРАР апаратите биват няколко вида: неавтоматични – стойността на лечебното налягане е предварително зададена и фиксирана; автоматични – стойностите на лечебното налягане се променят автоматично,като техният диапазон  е предварително зададен от лекар-специалист, според индивидуалните нужди на пациента; СРАР апарати с две нива – при тях подаваното налягане се променя автоматично, в зависимост от фазите на дишането. Някои апарати имат възможност за записване стойностите на терапията и ефектът от нея, за всяка отделна нощ, което позволява периодичното й монитириране. Това монитириране се извършва с помощта на специализиран софтуер.

Най-лошото от цялата тази ситуация е, че въпросните СРАР апарати също се заплащат, а на всичкото отгоре са доста скъпи.  Цените им варират от 1200 до 3500 лв. Не може да си закупите СРАР апарат по Ваша преценка, тъй като той трябва да Ви бъде препоръчан от специалист според Вашите индивидуални нужди и потребности, и в зависимост от степента на сънната апнея.

Наистина, лечението е доста скъпо, но за момента това е единственият начин за борба с обструктивната сънна апнея. Пък и в крайна сметка, животът и здравето Ви струват доста по-скъпо от 3500 лв, нали? По-важното е обаче, че още след първата нощ с такъв апарат, Вие ще почувствате желаното облекчение и ще се отървете от редица други проблеми като затлъстяване, дневна сънливост, сексуална дисфункция, необичайни дневни заспивания, депресия и други.

3 Replies to “Диагностика и лечение на сънната апнея”

  1. ЧАТРАКОВ :

    БЕЗСЪНИЕТО ХИЧ НЕ МИ ПРЕЧИ НА СЕКСА

  2. Гергана Иванова :

    Къде в София се прави това изследване? Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.