Джинджифил – Zingiber officinale

джинджифил

Латинско име на джинджифил

Zingiber officinale (Zingiberceae)

Други български имена на джинджифил

исиот

Имена на чужди езици на джинджифил

ginger (английски); gingembre (френски); Ingwer (немски); zenzero (италиански); jengibre (испански).

Разпространение на джинджифил

Идва от тропическите страни, предимно в Югоизточна Азия. Днес се култивира на много места по света. Вирее из тропичните и субтропични гори, където има висока влажност.

Описание на джинджифил

Многогодишно тревисто растение, достигащо до 25см височина. Коренището му е пълзящо и ароматично. Стъблото е просто и изправено, плътно обвито от основите на листата. Те пък са без дръжки, имат продълговата форма и са заострени в края си, приличащи на трева. Цветовете са събрани в класове и могат да са жълто-зелени или виолетово-кафяви. Чашката е с 3 зъба, тръбеста и често се разделя на 3 дяла. Растението се размножава чрез подземните луковици.

Дрога (Използваема част) на джинджифил

От джинджифила се използва корена. Когато се изсуши, той придобива жълтеникав цвят и има специфична миризма и вкус.

Съдържание (Химичен състав) на джинджифил

В състава му влизат сесквитерпена зингиберен, зингиберол, цинеол, борнсол, кетона зингерон, гингерол и шагаол (на които дължи вкуса си), тлъсто масло, танини, захари, смоли и нишесте.

Действие и приложение на джинджифил

Прилага се вътрешно за третиране на проблеми с храносмилателната система (повръщане, гадене, киселини, тежест, стомашна слабост и липса на апетит). Помага при затруднено изхождане по голяма нужда и сутрешно неразположение. Използва се и при настинка, грип, кашлица и възпаление на гърлото. Външно лекува болки в ставите, лумбаго, ревматизъм, болезнена менструация. Гаргара и жабуркане с джинджифилов корен се прави при гингивит и ангина. Ако се смеси с малко боров вазелин, става мехлем против хемороиди.

Приготвяне на джинджифил

Изсушеният корен се нарязва на ситно и 1 чаена лъжичка от него се вари около 5 мин в 400мл вода. Ако целта е лечението на настинка и простудни заболявания, тогава към отварата се добавя салеп. За третиране на стомашни заболявания се комбинира с ревен и жълта тинтява.

Внимание! Противопоказно е за хора с кожни възпаления, болести, протичащи с висока температура или язва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.