Декубитус (разраняване) при стари и възрастни хора

декубитус разраняванеДекубитуси се образуват в областта на седалището и кръста, по петите, върху лопатките, лактите, ребрата, колената и т. н. Първоначално кожата се зачервява и отича. След това се образуват повърхностни, а накрая и дълбоки язви. Декубитусите се дължат не само на неправилното положение на болния в леглото. Опасността от разраняване (декубитус) се увеличава и от лошото общо състояние, нарушеното кръвоснабдяване и смутената потна секреция, от неволевото изпускане по малка и голяма нужда и от други явления, често появяващи се при по-стари болни.

Мерки за предотвратяване появата на декубитус

За подобряване на общото състояние голямо значение имат наред с назначеното от лекаря лечение още и правилното положение и обръщане в леглото както и закалителните процедури.

Най-важните мерки са промяната на положението в леглото и премахването на притискането. Обръщането трябва да се прави през 3 ч. Болният трябва да се обръща и при вече образували се декубитуси!

При декубитус се препоръчват още и чести измивания е хладка сапунена вода, щателно подсушаване, като за подобряване на кръвообращението се прави разтривка с ракия или камфоров спирт, а след това с мазнина (крем с ланолин или течно масло). Като профилактично средство е оправдано напръскването със силиконов разтвор, за да може след всяко измиване върху кожата да се образува предпазен слой. Чаршафите трябва да бъдат без гънки, подлежащите допълнителни чаршафчета, мушами и др. да се поддържат чисти (особено при незадържане на урина и изпражнения). Като помощни средства под застрашените части на тялото могат да се поставят възглавнички от дунапрен, възглавници, пълни с вода или въздух, както и блокчета от дунапрен (те трябва да пропускат въздух, да попиват влагата, да не са запалими или алергизиращи). В никакъв случай не се допуска използването на лигнин като подложка.

Третиране на декубитус

Когато въпреки всички грижи се наблюдава декубитус, той трябва да се почисти от лекаря, който отстранява отпадналата тъкан, като по този начин подпомага оздравителния процес. За почистване в домашни условия се използват изотоничен солев разтвор (физиологичен разтвор), хирургични сапуни и вода, както и бани с калиев перманганат. Околността на раната се покрива с цинкова паста. Облъчването с ултравиолетови лъчи и доброто проветряване на предразположеното място подпомагат горните мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.