Девесил – Heracleum sphondylium L.

heracleum-sphondylium девесил

Латинско име на девесил

Heracleum sphondylium – Сем. Umbelliferae — Сенникоцветни

Други български имена на девесил

Имена на чужди езици на девесил

American cow-parsnip, cow-parsnip, hogweed, meadow-parsnip (Английски)

Описание на девесил

Високо (80—150 см) двегодишно или многогодишно растение с мощен корен, подобен на морков, жълтеникавобял. Стъблото е право, ръбесто, набраздено, кухо, с остри четинки, в горната част разклонено. Приосновните листа са твърде големи, с жлебовидна дръжка, която постепенно преминава в листно влагалище; последното, както и влагалищата на стъблените листа обхващат стъблото. Стъблените листа са големи, нечифтоперести, с 1—3 чифта листчета или дълбоко изрязани; листчетата (листните дялове) са ланцетно-продълговати; връхното листче е особено голямо, 3-делно, а всичките са неравномерно, грубо назъбени. Цветовете са разположени в плоски, сложни сенници с 10—25 главни лъча, без листчета в основата им. Цветовете са бели или зеленикави и са устроени както при другите сенникоцветни. Плодовете са дълги 7—8 мм, голи, плоски. Цъфти през лятото.

Разпространение на девесил

Из горите и влажните места на Централна Стара планина на височина между 1000 и 2000 м.

Дрога (Използваема част) на девесил

Надземната растителна част (Herba Heraclei) и коренът (Radix Heraclei).

Съдържание (Химичен състав) на девесил

Листата и цветовете съдържат етерично масло. Коренът и коренището съдържат глутамин, аргинин, галактан и арабан; тези вещества се съдържат и в надземната част, но в следи.

Действие и приложение на девесил

Девесилът е препоръчан при смущения в храносмилането; за възбуждане на апетита и като спазмолитично средство при диарии, дизентерия, стомашен и чревен катар и при кожни заболявания.
Прилага се под форма на приготвен по студен начин извлек — 5 чаени лъжички дрога (корен) се наставят с 2 чаши вода в продължение на 8 часа (доза за 1 ден).
Българската народна медицина прилага корените на девесила под форма на отвара при епилепсия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.