Двете лица на яйцата

Яйца            В навечерието на най – светлия християнски празник – Великден, ще обърнем внимание на най – актуалната храна за този период – яйцата. Наред с безспорните ползи, които извличаме от консумацията им съществуват и някои рискове, заради които си струва да бъдем по – внимателни и да не прекаляваме с яденето на яйца на празника.

Яйцата са неотменна част от менюто на много хора не само по Великден, но и през цялата година. Консумирането им има както позитивни, така и негативни страни, което е достатъчно, за да ги вкара в списъка с т.нар. „противоречиви” храни. Все пак, ако ядете яйца умерено е по – вероятно да извлечете предимно ползи и да сведете риска до минимум.

Съдържание на хранителни вещества

            Яйцата са значителен източник на белтъци и витамини. Учени от университета в Мичиган заявяват, че в едно яйце се съдържат повече от 6 г протеини, 100 до 200 мг омега – 3 – мастни киселини и някои много важни за организма витамини и минерали с изключение на витамин Ц. В яйцата са налични и два каротеноида, които понижават риска от макулна дегенерация и сърдечно – съдови заболявания. Белтъкът в яйцата пък е източник на всичките есенциални аминокиселини, от които се нуждае организмът.

Холестеролът – причината за противоречието

            Повечето дебати за консумацията на яйцата се дължат на високото ниво на холестерола в тях. Препоръчителното количество холестерол за здрави индивиди, които не страдат от сърдечно – съдови заболявания е до 300 мг на ден. В едно яйце се съдържат повече от 200 мг холестерол. Всеки човек абсорбира холестерола по различен начин, така че вие може и да не повишите кръвните нива на холестерола си чрез яденето на яйца. Добре би било да изследвате нивата на холестерола си и да се консултирате с лекар относно безопасното количество яйца, което може да консумирате. Един начин да контролирате нормалните нива на холестерол и все пак да се наслаждавате на яйцата е да следвате съвета на Асоциацията на американските диетолози, която препоръчва да се яде само белтъкът, който не съдържа холестерол.

Риск от алергии

            Въпреки че повечето хора „израстват” алергията си към яйца до 16 – тата си година, все пак се срещат случаи на алергични реакции и след тази възраст. Протеините в яйцата са причината за алергията, която може да се прояви чрез кожни реакции или дори чрез животозастрашаваща анафилаксия. Дори да сте алергични само към белтъка или само към жълтъка, най – добре би било напълно да изключите яйцата от менюто си, за да сте сигурни, че алергичната реакция няма да се появи отново.

Риск от някои заболявания

            Яйцата могат да бъдат носители на салмонела и някои други опасни бактерии, които могат да причинят тежки чревни проблеми. За да избегнете тези вредни ефекти на яйцата се препоръчва да не купувате яйца с пукнатини в черупките; да не оставяте яйцата извън хладилник за повече от 2 часа; при приготвяне ги подлагайте на топлинна обработка при температура поне 740C; винаги консумирайте ястията, в които се съдържат яйца в рамките на 3 – 4 дни след приготвянето им.

Яйцата могат да бъдат както полезни, така и вредни, затова не прекалявайте с тях на великденската трапеза. Ръководете се от принципа, че всичко полезно в умерени количества е вредно над тази граница, за да поддържате максимално добро здраве.

Екипът на iZdrave.com пожелава на своите читатели весело изкарване на празника и успех в боренето с яйцата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.