Гърчови припадъци със загуба на съзнание

гърчове съзнаниеПри настъпил припадък (внезапна загуба на съзнание, падане и гърчове по цялото тяло) е необходимо болният да бъде предпазен от падане и наранява-
ния; да се отстранят всякакви предмети с остри ръбове, да се спрат близкостоящи машини.

Обикновено се препоръчва болният в пристъп да бъде разположен на пода. В началото на припадъка болният притиска челюстите си. Прехапването на езика и други наранявания могат да бъдат избягнати чрез вкарване на гумен клин или подобен мек предмет между зъбите. Лицата без медицинска подготовка нямат други възможности за обслужване на болния с гърчов припадък. Подобен пристъп обикновено трае от 3 до 4 мин.

Независимо от силното въздействие върху околните при спазване на съответните предпазни мерки не съществува опасност за живота.

Когато пристъпът се развие при болни с вече установено заболяване, след прекратяването на припадъка те са в състояние сами да си помогнат. При деца с диагностицирано заболяване трябва да бъдат уведомени детските заведения, с оглед учителите да бъдат подготвени за вземане на целесъобразни мерки.

При всяка първа поява на гърчове е необходимо незабавно търсене на лекарска помощ. Трябва точно да се опише цялото развитие на припадъка, като се обърне внимание на следните моменти:

– какви прояви е имало преди загубата на съзнание (обонятелни халюцинации, безпокойство, раздразнителност и др.);

– как е настъпила загубата на съзнанието (внезапно, постепенно, с извикване, падане напред, назад, вдясно или вляво);

– как са протекли гърчовете (обхващане на горните и долните крайници, започващи в десния горен крайник, обхващане само на дясната мишница и десния долен крайник и т. н., обръща се особено внимание на потръпвания на лицето);

– промени в зениците (стеснени, разширени, едностранно променени, нереагиращи на светлина);

– изпускане по малка и голяма нужда;

– последващо заспиване, съотв. настъпила умора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.