Гръцки сминдух – Trigonella foenum-graecum

Латинско име на гръцки сминдух

Trigonella foenum-graecum (Leguminosae/Papilionaceae)

Други български имена на гръцки сминдух

гръцко сено, врачанска префирия

Имена на чужди езици на гръцки сминдух

fenugreek, Greek hay, Greek-clover (английски); fenugrec (френски); Bockshornklee (немски); alholva (испански)

Разпространение на гръцки сминдух

Идва от Западна Азия и източните страни на Средиземноморието. В Европа е култивирано растение, като в България се сее навсякъде, но основно на север.

Описание на гръцки сминдух

Гръцкият сминдух е едногодишно тревисто растение. Има изправено и разклонено стъбло с височина до 60см. Листата му са сложни, с продълговата яйцевидна форма и с три листчета. В горната си част са назъбени, където са тъмнозелени, а в отдолу са сиво-зелени. В основата на дръжките им има малки прилистници. Цветовете са жълти на цвят, разположени в пазвите на горно разположените листа. Чашката е сраснала в къса тръбичка и има 5 дяла. Венчето е с дължина 15мм и е бледожълто. Тичинките са 10 на брой. 9 от тях са сраснали, а десетата е свободна. Плодът представлява многосеменен гол боб. Самите семена са четвъртисти.

Дрога (Използваема част) на гръцки сминдух

От билката се събират семената (Semen Foenu graeci), още преди да са узрели напълно. Когато се изсушат, те са сиво-жълти и горчиви на вкус.

Съдържание (Химичен състав) на гръцки сминдух

Семената на гръцкия сминдух съдържат тлъсто масло (холестерин и лицитин), слуз, тригонелин, никотинова киселина, горчиво вещество, етерично масло, протеини, танини, ензими, смоли и рутин.

Действие и приложение на гръцки сминдух

Използва се вътрешно при заболяването пелагра, белодробни заболявания, треска, липса на апетит и заболявания на далака. Народната медицина лекува с него захарна болест, кашлица, хемороиди, туберкулоза в начален стадий и кръвохрачене. Външно се прилага при болести на кожата, гнойни рани, циреи, подагра, екземи, маточни и ставни болки. Може да се прави и гаргара, за облекчаване на възпалени сливици и гърло.

Приготвяне на гръцки сминдух

Семената се счукват на прах. За една доза в 250мл вода се запарва 1 чаена лъжичка.  За външно приложение се приготвя отвара от 1 лъжица семена, сварени в една чаша вода, докато не се получи нещо като каша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.