Гръмотрън – Ononis spinosa

гръмотрън

Латинско име на гръмотрън

Ononis spinosa (Lediminosae/Fabaceae)

Други български имена на гръмотрън

бодлив трън, кокоши трън, милобод

Имена на чужди езици на гръмотрън

restharrow, spiny restharrow, thorny restharrow, thorny restharrow (английски); dornige Hauhechel (немски).

Разпространение на гръмотрън

Среща се по сухите ливади, поляните, песъчливите местности, около реките и пътищата, сред храсталаците и пасищата. Разпространено е в цялата страна, някъде като бурен или като плевел в ливадите.

Описание на гръмотрън

Многогодишно тревисто растение с бодливо разклоняващо се стъбло и късо кафяво, а понякога черно коренище. Полухрастовидно. На височина достига до около 60см, а корените му са сабо разклонени, дълги около 50см. Листата към основата са по-дебели и триделни, а тези по-нагоре стават с проста продълговата форма, назъбени и жлезисто окосмени. Цветовете на билката са розовочервени, в редки случаи дори бели. Разположени са по двойки в листните пазви и образуват класове. Гръмотрънът цъфти между Юни и Септември.  Плодът е косо заоблен, власинчест по повърхността, най-често едносеменен.

Дрога (Използваема част) на гръмотрън

Между Август и Октомври се берат корените (Radix Ononidis). Когато се изсушат, отвътре са бледожълти, а отвън – сиво-кафяви. Имат специфична миризма и вкус. Сушенето става възможно най-бързо при температура 45 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на гръмотрън

Съдържа гликозидите ононин, ононид и оноспин, лимонена киселина, калий, калций, минерални соли, фитостерин, етерично масло, спонозин и др. По-голямата част от активните вещества са концентрирани в кората на корените.

Действие и приложение на гръмотрън

Вътрешно се прилага при диуретични заболявания със задържане на течности, бъбречни и пикочни възпаления, камъни и песъчинки в бъбреците и пикочния мехур. Има силно покочогонно действие, поради което улеснява уринирането и предотвратява хипертрофията на простатата. Намалява концентрацията на пикочна киселина в организма, а от там и облекчава болките в ставите. Външно помага при затлъстяване, ревматизъм, кожни обриви и бяло течение.

Приготвяне на гръмотрън

2 чаени лъжици от изсушения корен се варят в 250мл вода за 5 минути, след което се запарва още толкова време. От приготвения чай се пият по 2-3 чаши всеки ден преди хранене.

Внимание!  За да се постигне лечебен ефект е нужно да се приема дълго време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.