Грижи за болни от психични заболявания

епилепсияПри всички психични заболявания трябва да се знае, че се отнася за болести като всички останали. Техните прояви ги очертават обаче като обременяващи. Това води до дълбоки промени в социалните връзки, които от своя страна затрудняват рехабилитацията.

Точно въз основа на човешките взаимоотношения е възможно осъществяването на лечебния и рехабилитационния процес, тъй като социалните контакти и околната среда могат да допринесат за излекуването на психичното заболяване. Решаващо значение наред с продължителното лекарствено лечение има поведението и отношението на околните към болния.

Указания за обслужване. Престоят в стационара, който често се оказва неизбежен, е целесъобразно да бъде колкото е възможно по-кратък, за да не се прекъсват нормалните връзки със семейството. Това означава преди всичко, че семейството е готово да участвува активно в процеса на рехабилитацията, както и да приеме болния като пълноправен член и да го остави да заеме старото си място в семейната среда.

В клиниките все повече се правят опити психично болните да не се откъсват от обществения живот и преди всичко от трудовата дейност. Непосредствени лечебни фактори са трудът, задачите, които трябва да се решават, и по-нататъшндто участие в обществения живот.

Често може да се осигури болните да членуват в съответни клубове, напр. контактът с предишни пациенти на клиниката допринася за обособяването на група, осигуряваща подходяща опора. Психо-неврологичните диспансери също предоставят необходимата подкрепа. Винаги трябва да се проявява интерес дори и когато болният говори безсмислици или мислите му са неразбираеми. Излишно би било да се правят опити „със сила“ да се избият от главата на болния предизвиканите от заболяването му идеи. След преминаване на острите прояви много често болните казват, че именно търпеливото изслушване и отзивчивост са им помогнали. Когато са предписани лекарства, трябва да се внимава те да се вземат редовно, тъй като често при липса на болестни прояви лекарствата „се забравят“ или пък болният отказва да ги приеме. Всички неочаквани проблеми трябва да се обсъждат с лекуващия лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.