Грижа за пациенти със заболявания на периферните нерви

заболявания на периферните нервиНай-честите заболявания на периферните нерви са лицева невралгия (невралгия на троичния нерв), лицева парализа (парализа на лицевия нерв), невралгия на тила, ребрена невралгия, херпес зостер, засягащи повече периферни нерви възпаления (полиневрити).

Лечението се определя от причината, т. е. отстраняване на вредните влияния. Това важи преди всичко за уврежданията на нервите при злоупотреба с медикаменти и алкохол.

Указания за обслужване на болни със заболявания на периферните нерви

След уточняване от лекаря на причината и степента на увреждането и след преминаване на острите оплаквания обикновено е възможно рехабилитацията да се проведе в дома. При парализи и парези се постигат добри резултати чрез интензивни, редовни двигателни упражнения. Решаващо значение има активността на болния. Парализиращото чувство за болка често може да бъде отслабено чрез насочено активиране на болния.

Влияние върху психиката при заболявания на периферните нерви

Психическите последици при застрашителните пристъпи от болки, напр. при невралгия на троичния нерв, могат също да бъдат ограничени чрез оптимистично поведение. Упражненията за отпускане, напр. автогенната тренировка, намаляват страха, а също и дозата на обезболяващото средство.

При парализи трябва винаги да се внимава за правилното положение на парализираната част от тялото. Тя трябва да се постави така, че и в случаи на известно сковаване функцията да бъде поне минимално запазена (напр. стъпалото да се постави в положение за ходене, за да се избегне неговото изпъване надолу). При всяко влошаване на състоянието и при обхващане и на други сектори трябва веднага да се потърси съветът на лекаря. При прилагане па топлина под каквато и да е форма във връзка с намалената сетивност винаги да се мисли и за опасността от изгаряне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.