Грижа за болния след мозъчна травма или операция

обслужване на болния след мозъчна травмаВсяка мозъчна травма или операция на мозъка е свързана първоначално с преходни нарушения в дейността му, които могат да засегнат цялата мозъчна функция.

Указания за обслужване на болния след мозъчна травма

Много полезно би било условията в дома да се проверяват с помощта на опитно лице, като при нужда се направят и съответните промени.

Наред с непосредствените последици от увреждането на мозъка, като парализи, зрителни, координационни и речеви смущения, се налага да се обърне внимание и на следните особености:

След прекарана мозъчна травма личността на болните често се променя, т. е. те показват нови, понякога неуправляеми поведенчески реакции, които обременяват отношенията. Те могат също така да бъдат раздразнителни или апатични, с нарушени интелектуални функции (способност за запаметяване, логично мислене и т. н.).

Мозъчната травма води до лесна уморяемост, която може постепенно да се преодолее. Повишените, но преди всичко понижените изисквания могат да затруднят процеса на рехабилитация.

Винаги трябва да се мисли, дори и след изписването от болница, за евентуална поява на обусловени от нараняването епилептични пристъпи.

Трябва да се внимава за редовното ходене по малка и голяма нужда.

Удивителните компенсаторни възможности и възможностите за възстановяване, които притежават особено по-младите болни, трябва да се подпомагат чрез оптимистично поведение на околните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.