Градско омайниче – Geum urbanum

Латинско име на градско омайниче

Geum urbanum – сем. Rosaceae

Други български имена на градско омайниче

гребник, зайча стъпка

Имена на чужди езици на градско омайниче

avens, Bennet’s-root, cloveroot, herb-bennet, wood avens (английски)

Разпространение на градско омайниче

Среща се в цяла Европа, Северна Африка и Средна Азия. По Балканите расте сред храсталаците, горите, поляните, сенчестите места и край селата.

Описание на градско омайниче

Представлява многогодишно тревисто растение с многоглаво коренище в конусовидна форма. Стъблото е право, високо до метър, меко и покрито с власинки. В горната си част слабо се разклонява. Листата в основата на растението са събрани в розетка, а най-горното е доста по-голямо и с 3 до 5 дяла. Останалите листа по стъблото са разположени последователно едно над друго и са назъбени. Цветовете са дребни и са всяко поединично на отделна дръжка, излизаща от основите на листата. Чашката е двойна, а вътрешните листчета са с триъгълна форма и са двойно по-дълги от външните. Венчелистчетата са 5, не сраснали и в светложълто. Тичинките и плодниците са много на брой. Градското омайниче цъфти през летните месеци.

Дрога (Използваема част) на градско омайниче

През Март и Април се берат корените (Radix Gei urbani), а през Юли до Август – надземната част. Набраното се суши при 35 градуса. Изсушената билка има лека миризма на карамфил, а на вкус е силно тръпчива.

Съдържание (Химичен състав) на градско омайниче

Съдържа етерично масло, в чиито състав влизат евгенол, галова киселина, флавоноиди, геин, горчиви вещества и танини. В корените има дъбилни и горчиви вещества, етерично масло, минерални соли и геин. В стъблото, листата и цветовете може да се открият още смолисти и дъбилни вещества, слуз, захари, багрила и нишесте.

Действие и приложение на градско омайниче

Вътрешно се използва при катар на стомаха, храносмилателни смущения, заболявания на черния дроб, диария и чревни заболявания. Укрепва организма, регулира променливата температура и облекчава маточно кръвотечение. Външно се прилага при хемороиди, ангини, разранени венци и бяло течение. Като цяло оказва противовъзпалително, антисептично и затягащо действие.

Приготвяне на градско омайниче

Една доза се приготвя от 1 супена лъжица от изсушената билка, която се залива с 250мл вряща вода. Може да се приема и като тинктура в съотношение 1:5. Приемат се 10-15 капки 2-3 пъти на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.