Горицвет – Adonis vernalis

Латинско име на горицвет

Adonis vernalis (Ranunculaceae)

Други български имена на горицвет

жълт божур, зайчи мак, кукувиче око

Имена на чужди езици на горицвет

oxeye, pheasant’s-eye, spring adonis (английски); adonis du printemps (френски)

Разпространение на горицвет

Растението идва от умерените климатични пояси на Европа и Азия. У нас расте по ливади, поляни и гори до 1000м надморска височина. Предпочита по-суха почва на слънчеви места или полусянка.

Описание на горицвет

Тревисто многогодишно растение от семейство Лютикови. Има здрав корен и издържа на студ. Стъблото му е разклонено, с гъсто разположени листа, а в основата си е покрито с кафяви люспи. На височина достига около 40см. Листата му са със заострени листчета, пересто нарязани и приседнали. Цветовете са жълти и едри, разположени по едно на всяко стъбло. Венчелистчетата са разперени, гладки, продълговати и до 20 на брой. Чашелистчетата са с елипсовидна форма и покрити с мъх от външната си страна. Тичинките и плодниците са много на брой, като плодът е сборен. Билката цъфти в края на пролетта в месеците Май и Юни.

Дрога (Използваема част) на горицвет

Бере се цялата открита над земята част или само цветовете. Изсушава се и се ползва за приготвянето на екстракти. Изсушената билка има малка трайност, затова не се презапасявайте.

Съдържание (Химичен състав) на горицвет

Съдържа сърдечните гликозиди цимарин, адонидозид и адонивернозид. В горицвета се откриват още гитостерин, сапонин, смоли, холин, адонит и др.

Действие и приложение на горицвет

Лекува високо кръвно, хронична сърдечна недостатъчност, епилепсия, сърдечни отоци и болки, сърдечна невроза, делириум тременс, стомашни и чревни подувания. Действа успокояващо на нервната система, подобрява качеството на съня и уринирането. Оказва много благоприятен ефект и върху сърцето.

Приготвяне на горицвет

С 300мл вряща вода се залива 1 супена лъжица от изсушената билка. Така се оставя да кисне 1 час, след което се прецежда. Отварата се пие 3 пъти на ден по 1 лъжица, 20 минути преди хранене.

Внимание! Горицветът е отровен! Приемайте само след лекарско предписание!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.