Глухарче – Taraxacum officinale

Латинско име на глухарче

Taraxacum officinale (Compositae / Asteraceae)

Други български имена на глухарче

баба марта, борец, мартениче, опади коса

Имена на чужди езици на глухарче

common dandelion, dandelion, lion’s-tooth (английски); dent de lion, pissenlit vulgaire (френски); Lоwenzahn, Wiesen-Lоwenzahn (немски); achicoria amarga, amargоn, diente de leоn (испански)

Разпространение на глухарче

Може да се открие из цяла Европа и Западна Азия, а вече е пренесено и в Северна Америка, Южна Африка, Нова Зеландия, Австралия и Индия. В България расте покрай пътищата, тревистите и песъчливи местности и се култивира през пролетта. Издържа на много ниски температури, до – 29 градуса.

Описание на глухарче

Глухарчето е многогодишно тревисто растение, достигащо до около 50см височина. Стъблото му няма листа, тънко и кухо е. Съдържа млечен сок. Листата излизат от розетка в земята, а стъблото – от средата на розетката и на върха си завършва с големи цветове. Те представляват кошнички с диаметър 3-4см и имат двойна обвивка от външни зелени листчета. На цвят са златисто жълти, на реснички. Растението цъфти от пролетта до края на лятото. Плодът е дребен, елипсовиден, източен в горния си край в дълга човка, на върха с хвърчилка от дълги трихоми, а в осно­вата си и по-надолу — с брадавички. Силно изменчив вид.

Дрога (Използваема част) на глухарче

Използва се цялото растение, включително и корените  (Radix Taraxaci). Не се берат обаче корените на цъфтящите глухарчета. Преди да започне сушенето, корените се оставят няколко дена, за да изтече млечният сок от тях.

Съдържание (Химичен състав) на глухарче

Инозид, горчиво вещество, слузни вещества, витамини С и В2, смолисти вещества, минерали, лактоцерол, холин. Богато е на калиеви соли, които подпомагат по-ефективното уриниране.

Действие и приложение на глухарче

Под формата на чай или пресен сок се използва за лечението на заболявания на черния дроб и жлъчката, камъни в бъбреците или пикочния мехур и възпаления. Ефективно е против глисти и стимулира метаболизма, за по-добро усвояване на мазнините. Помага при проблеми с храносмилането, запек и тумори на белия дроб. Външно може да се прилага при екземи, акне, хронични кожни заболявания, проблеми със ставите и дори ухапвания от змия.

Приготвяне на глухарче

1 чаена лъжичка от билката се залива с 250мл студена вода и се оставя за 6-8 часа да кисне. Чаят се пие по 3 пъти на ден в продължение на 4 до 8 седмици. Много хора предпочитат да приготвят глухарчето на салата. В Западна Европа това е популярно лекарство за чернодробни заболявания.

Внимание! Ранните пролетни листа на глухарчета се правят на салата и действат укрепващо. Не бива обаче да се приема дълго време, защото вреди на храносмилането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.