Глог – Crataegus monogyna

Латинско име на глог

Crataegus monogyna (Rosaceae)

Други български имена на глог

глогинка

Имена на други езици на глог

English hawthorn, hawthorn, red hawthorn (английски); biancospino (италиански); espino albar (испански)

Разпространение на глог

Родните земи на глога са умерените зони на Северното полукълбо. Има около 300 разновидности храсти и дървета. В северните европейски страни расте предимно видът Crataegus Laevigata, докато в останалите страни, както и в България, се среща Crataegus monogyna. Тук глогът расте предимно в смесените гори, както и из нивите и скалистите райони до 1500 м н.в..

Описание на глог

Представлява храст или дърво с височина около 5-6 метра и широчина същата или малко по-малка. Листата са последователно разположени, а клоните му са покрити с бодли и образуват гъста храстовидна корона. Цъфти пролетно време с бели цветове, събрани в съцветия. Плодовете на глога са дребни, червени и с формата на яйце. Сърцевината им е месеста и имат голяма костилка.

Дрога (Използваема част) на глог

Използват се листата, плодовете и цветовете (Flores Crataegi). Когато узреят, плодовете се изсушават и от тях се приготвят различни отвари и екстракти.

Съдържание (Химичен състав) на глог

Има богато съдържание на флавоноиди – хиперозид, кверцитрин, витексин, рамзонид. Общо над 15 такива съединения, които имат силно антиоксидантно действие. Съдържа и катехинови дъбилни вещества.

Действие и приложение на глог

Използва се като кардиотонично средство, за засилване на съкращенията на сърцето. Действа още като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното кръвно налягане. Оказва благоприятен ефект върху сърцето и с него се третират сърдечна слабост, безсъние, гръдна жаба, високо кръвно, атеросклероза и друго сърдечни проблеми. Взема се и за понижаване на нивата на холестерола. По-рядко се използва при заболявания на отделителната система.

Приготвяне на глог

В 450мл вряща вода се запарват 2 супени лъжици от растението (предимно цвят). Така се оставя на котлона за 2-3 минути, след което престоява около час и се прецежда. Отварата се пие по 150мл три пъти на ден 30мин преди хранене. Плодовете се приготвят като 20гр се счукват и след това се запарват в чаша вряла вода. Получената смес се приема като чай.

Внимание! Отварите от глог не действат при декомпенсирано сърце! Не се препоръчва самолечението на сърдечни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.