В грижа за здравето с Аюрведа – холистичният метод за лечение

aiurvedaАюрведа е най-известната холистична форма в медицината, чийто корени идват от Индия и напоследък бързо се разпространява по цял свят. „Аюрведа” е комбинация от две думи, които на санскритски означават „живот” и „знание”.

Индийците вярват, че тя възниква като лекарство за боговете. Според някои данни, в Рамаяна хората са носили билката „Sanjivani”, за да върнат към живота Lakshmana, който е бил смъртно ранен на бойното поле в Ланка. Смята се, че Аюрведа е открита от Dhanwantari, лечителят на боговете.

В голяма степен това е наука за билките – за лечебните им свойства и тяхното въздействие върху човешкия организъм. В Аюрведа са известни повече от 4 000 билки, от които 1 000 са най-популярни и много често предписвани. През годините са открити различни сполучливи комбинации от билките, които се препоръчват от лечителите.

Въпреки, че Аюрведа основно се занимава с билки, това не е всичко. Системата работи с няколко минерали, наречени dhaatus. Смята се, че някои от тях, като Shilajit например, са изключително важни за човешкото благосъстояние. Според специалистите, тайната на огромния успех на системата не е нито в билките, нито в минералите. Всичко се съдържа в реакцията, която системата предизвиква в пациентите. Една от известните терапии на Аюрведа се нарича Panchakarma. Това е сложен процес, който е в състояние да излекува почти всяко заболяване при хората. Терапията е своеобразен начин за пречистване на организма. Други известни терапевтични процедури са Basti, Shirodhara и т.н., които поддържат тялото в нормално състояние.

Често тази система върви ръка за ръка с друга популярна индийска техника – йога. Лечителите често препоръчват йога асани за допълване на въздействието на билките. Аюрведа също използва и масажни терапии с различни видове масла. Въпреки, че ароматерапията е отделна наука сама по себе си, тя също може да се причисли като подгрупа на техниките в Аюрведа. Според лечителите, масажът спомага за изхвърляне на токсините от тялото, което значително подобрява общото състояние на човека.

Аюрведа придава голямо значение на правилното хранене. По време на терапията, лечителят задължително обръща внимание на това каква храна се консумира. Всяка съставка се избира внимателно, тъй като всяко заболяване е придружено с голям брой хранителни предписания и противопоказания.

Днес Аюрведа е толкова дълбоко залегнала в живота на индийското население, че местните използват тези лечебни методи, без дори да знаят, че това са техники на известната система. Почти всяка домакиня има „tulsi” в двора си. Това е свещеното дърво босилек, което е на голяма почит сред индусите заради многото му лечебни свойства. Други подобни растения, които индийците отглеждат в дворовете си са bilva, neem, palash и amalaki. Днес тези 5 билки са популярни по цял свят, благодарение на големите си лечебни свойства.

Джинджифилът, чесънът и лукът също се ползват широко за лечение и все повече в България. Според лечителите, чесънът спомага за понижаване нивото на холестерола и увеличава дълголетието.  Именно Аюрведа разкрива пред света многото положителни ефекти от употребата на някои растения и билки като женско биле, сминдух, кардамон, кимион, канела, глухарче и др.

Вече няма и следа от първоначалните колебания относно лечебните ефекти на Аюрведа по цял свят. Все повече американци и европейци предпочитат да използват тези методи. Нека сега се прехвърлим  в http://ayurveda.newage.bg/ , за да продължим разходката си в тайнствения свят на лечебните терапии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.