Вълча ябълка – Aristolochia clematitis

valcha-iabalkaAristolochia-clematitis

Латинско име на вълча ябълка

Aristolochia clematitis L. — Сем. Aristolochiaceae

Имена на чужди езици на вълча ябълка

birthwort, heartwort (английски); aristoloche clematite, sarrasine (френски); gemeine Osterluzei, gewohnliche Osterluzei, Wolfskraut (немски)

Разпространение на вълча ябълка

Среща се по влажни места край пътищата и оградите, по пущинаците навсякъде из страната, но и като плевелно растение.

Описание на вълча ябълка

Многогодишно тревисто растение, развиващо право, неразклонено, набраздено, голо стъбло с подземно, късо, пълзящо коренище; листата са последователни, с дълги дръжки, сърцевидно-бъбрековидни, жълтозелени, с изпъкнало по долната им страна жилковане; отгоре са по-тъмни, отдолу по-светли. Цветовете са в групички (до 7), разположени в пазвите на листата; околоцветникът е тръбест, в долната си част слабо разширен, а горната му част е продължена във вид на езиче; тичинките са 6, сраснали със стълбчето; стълбчето е късо, с 6 близалца. Плодът е обла, крушообразна кутийка, с множество плоски семена. Цъфти през втората половина на пролетта.

Характерни свойства на вълча ябълка

Притежава особена плодова миризма.

Дрога (Използваема част) на вълча ябълка

Коренът (Radix Aristolochiae); рядко се предписва и надземната част с корена.

Съдържание (Химичен състав) на вълча ябълка

0,5 до 0,9% аристолохиева киселина, алкалоидите аристолохин и магнифлорин, смоли, горчиво вещество, танини, 0,15— 0,40% етерично масло.

Действие и приложение на вълча ябълка

Коренът на вълчата ябълка е препоръчан като средство, което ускорява заздравяването на рани. Прилага се външно под форма на отвара за бани и компреси при гнойни възпаления (циреи), кожен сърбеж, протрита кожа и вътрешно в малки дози под форма на настойка при стомашна атония, като диуретично и потогонно средство при фебрилни състояния.

Приготвяне на вълча ябълка

Настойката се приготвя от една чаена лъжичка ситно нарязан корен с една чаша студена вода; оставя се да престои в продължение на 8 часа; прецедената настойка се приема за 1 ден на няколко пъти. Отварата за компреси се приготвя от 2 чаени лъжички корен с 2 чаши вода; оставя се да ври 30 мин и се прецежда. В по-големи дози предизвиква хеморагичен нефрит и гастроентерит. Оказва и еменагогно действие (aristo — богато, lochia — течение).

Внимание: Отровно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.