Възлесто живениче – Scrophularia nodosa

Латинско име на възлесто живениче

Scrophularia nodosa – сем. Scrophulariaceae

Други български имена на възлесто живениче

гърличе, разгон

Имена на чужди езици на възлесто живениче

common figwort, figwort (английски)

Разпространение на възлесто живениче

Широко разпространено е из бившите съветски републики, Балканския полуостров, Средна Европа, Централна Азия и Северна Америка. В България може да се открие около естествените водни басейни, реките и сенчестите места.

Описание на възлесто живениче

Представлява многогодишно тревисто растение. Стъблото му е право и високо до около 1 метър. На цвят е червеникаво, а на върха си има жлезисти трихоми. Корените му са хоризонтално разположени с грудки. Листата на възлестото живиниче са с продълговата яйцевидна форма, заострени в края си и с къси дръжки. Цветовете са като дребни червеникавокафяви топчета, събрани в съцветия от по няколко. Чашката е сраснала, с 5 широки дяла и ципест ръб. Венчето се състои от 5 сраснали листчета и е зелено-кафяво. Тичинките са 2 къси и 2 по-дълги, а плодът е островърх и гол. Растението има специфична неприятна миризма и е горчиво на вкус. Цъфти през летните месеци. Плодът е многосеменна кутийка, разпукваща се на 2 дяла.

Дрога (Използваема част) на възлесто живениче

Бере се цялото растение, включително корените (Radix Scrophulariae) и грудките. Това обикновено се прави през есента.

Съдържание (Химичен състав) на възлесто живениче

Съдържа алкалоиди, отровен сапонин, смолисти вещества, диосмин, плодови киселини, танини, перидин и др.

Действие и приложение на възлесто живениче

Възлестото живиниче действа кръвопречистващо, подпомага пикочоотделянето, има слаб слабителен ефект и болкоуспокояващо действие. Използва се с голям ефект при лекуването на чернодробни заболявания и проблеми със сърцето и кръвообращението. Вътрешно се прилага при хронични кожни заболявания (пърхот, екземи и други кожни раздразнения), възпаление на млечните жлези при жените, уголемени лимфни възли и слабо кръвообращение. Външно помага пак при кожни проблеми като изгаряния, кожни язви, възпаления и хемороиди. В народната медицина билката намира приложение при лечението на гуша и ставен артрит.

Приготвяне на възлесто живениче

При приготвянето на отвара за външно приложение се вземат 2 чаени лъжички ситно счукана билка, заливат се с 1 чаша вряла вода и се оставя да ври около половин час. След това се прецежда и с отварата се правят компреси. За вътрешна употреба възлестото живиниче се прилага само след лекарско предписание!

Внимание! Билката е отровна! Не бива да се приема от хора със сърдечни проблеми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.