Вратига – Tanacetum vulgare

Латинско име на вратига

Tanacetum vulgare (Compositae)

Други български имена на вратига

вратика, глистава трева

Имена на чужди езици на вратига

common tansy, common tansy, tansy (английски); barbotine, tanaisie, tanaisie vulgaire (френски); Rainfarn (немски); hierba lombriguera, tanaceto (испански)

Разпространение на вратига

Растението е с азиатски произход и днес е разпространено из цяла Европа с малки изключения – не се среща например в Сърбия. Расте между храстите по тревистите местности, покрай реки, пътища и по-разредени гори. Предполага се, че е пренесено от Азия.

Описание на вратига

Вратигата е многогодишно тревисто растение, достигащо до около 100-150см. височина. Стъблото му е изправено и разклонено към върха. Листата са тъмнозелени, като в долната си част са малко по-светли. Разположени са последователно. На върха са цветовете, които са жълти и представляват тръбести цветчета. Тичинките са 5. Растението има специфична миризма на камфор. Разцъфтява през летните месеци.

Дрога (Използваема част) на вратига

Берат се горната част на стъблото, заедно с цветовете (Herba Tanaceti). Най-подходящото време за това е в периода от Юли до Август.

Съдържание (Химичен състав) на вратига

Във вратигата се откриват етерично масло, алкалоиди, белтъчини, флавоноиди, дъбилни вещества, каротиноиди, глюкозиди, терпени и др.

Действие и приложение на вратига

Използва се предимно при чревни газове, колики, болки в стомаха, ревматични болки и като цяло като болкоуспокояващо. Етеричното масло, което съдържа е ефикасно средство против глисти. Действа като убива паразитите още в стомашно-чревния тракт, след което се изхвърлят навън. Народната медицина използва вратигата още при заболявания на черния дроб, бъбреците и пикочния мехур, както и за облекчаване на болезнена менструация. Лек е срещу хепатит. Външно може да бъде прилагана при възпаление на лигавицата на устата – като гаргара или при ревматизъм – като бани.

Приготвяне на вратига

Върху 1 супена лъжица от билката изливате половин литър вряща вода. Оставяте да кисне така около 2 часа. Отварата се пие по 150гр. три пъти на ден. Ако се използва срещу глисти, тогава се приема на гладно с лъжичка мед, а след това се пие рициново масло.

Българската народна медицина прилага вратигата доста нашироко под форма на запарка при нервни смущения, спазми в стомаха, при болезнена и нередовна менструация, главоболие, като диуретично средство, при подагра, при малария, възпаления на пикочния мехур и бъбреците, при пясък и камъни в същите, против бяло течение у жените (в последния случай промивки със запарка), за прогонване на глисти и тении и за измиване на главата против пърхот.

Внимание! Вратигата е отровно растение! Бременните жени не бива да го приемат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.