Врабчови чревца – Stellaria media

Латинско име на врабчови чревца

Stellaria media (Caryophyllaceae)

Други български имена на врабчови чревца

звездица, вражалка, мокрица

Имена на чужди езици на врабчови чревца

chickweed, common chickweed (английски); mouron des oiseaux (испански); Vogel-Sternmiere, Vogelmiere (немски); pamplina, picagallina (испански)

Разпространение на врабчови чревца

Расте в умерения климатичен пояс и се среща в цяла Европа. В България може да се открие по Балкана и предбалканските места на надморска височина до 1500м, както и из селските ниви и крайпътните канали.

Описание на врабчови чревца

Представлява тревисто плевелно растение – едногодишно, а понякога и двугодишно. Има тънки и разклонени корени, както и разклонено стъбло, което може да e изправено или по земята. Достига до 40см височина. Листата имат елипсовидна форма и са само с една средна жилка. В основата на растението листата са до 3см дълги и са покрити с власинки, като са разположени едно срещу друго. Колкото по-високо са листата, толкова по-големи са. Белите цветове са разположени на върха и образуват съцветия. Чашелистчетата са 5 влакнести или голи. Венчелистчетата също са толкова и са бели. Тичинките могат да са до 10. Семената на врабчовите чревца са тъмночервени на цвят с овална или бъбрековидна форма. Растението цъфти почти целогодишно.

Дрога (Използваема част) на врабчови чревца

В началото или по време на цъфтежа се бере цялата открита част на растението. След това се суши на не много висока температура – около 40 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на врабчови чревца

В използваемата част (листата, стъблото, цветовете) се съдържат сапонини, витамини С и Е, провитамин А, протеини, мазнини, фенолни киселини и смоли.

Действие и приложение на врабчови чревца

Използва се вътрешно за лечение на заболявания като ревматизъм, артрит, подагра и катари на дихателните и отделителните пътища. Външно се прилага при циреи, кожни възпаления и раздразнения, екземи, себорея, катар на влагалището, язви и абсцеси. Има кръвопречистващо действие и обикновено се ползва под формата на сок, отвара, масло или като компрес.

Интересно на врабчови чревца

Растението се използва в козметичната индустрия и от него се приготвят различни кремове, шампоани и мазила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.