Водна мента – Mentha aquatica L.

Mentha-aquatica водна мента

Латинско име на водна мента

Mentha aquatica – Сем. Labiatae — Устноцветни

Други български имена на водна мента

Имена на чужди езици на водна мента

bergamot mint, eau-de-cologne mint, lemon mint, orange mint (Английски), water mint (Английски); menthe acuatique (Френски); Bergamott-Minze, Wasser-Minze (Немски); mentha d’acqua (Италиански); yerba buena (Испански)

Описание на водна мента

Многогодишно тревисто растение с изправено четириръбесто и разклонено стъбло, покрито с обърнати надолу власинки. Листата са с дръжки, срещуположни, заоблени или удължени, в основата си сърцевидни или заоблени, рядко напилени по ръба, почти голи или покрити с власинки. Цветовете са събрани по много в пазвите на най-горните листа по разклоненията на стъблото, а и самите върхове на последните имат вид на главести съцветия. Чашката е 5-листна, сраснала, с фуниевидна форма и с 5 заострени триъгълни зъбеца на отвора. Венчето е 4-листно, розововиолетово, отвътре с трихоми, в долната си част тръбесто, а в горната четириделно, при това дяловете са почти еднакви. Тичинките са 4, почти еднакво разперени. Плодът се разпада на 4 възкръгли орехчета, лежащи на дъното на чашката. Силно изменчив вид, представен и у нас с доста много вариетети. Цъфти през втората половина на лятото и в началото на есента.

Разпространение на водна мента

Расте по периферията на блата, по мочурливи места и разливи, навсякъде из низинните части на страната, но се изкачва тук-там и над 1000 м н. в.

Дрога (Използваема част) на водна мента

Използува се изсушената надземна част на растението или само листата. Събира се във време на цъфтенето.

Съдържание (Химичен състав) на водна мента

Сухите листа съдържат около 1 % етерично масло. То съдържа около 36% свободен линалоол, 10% линалилацетат и карвон, сесквитерпени (не съдържа ментол).

Действие и приложение на водна мента

Водната мента е твърде нашироко използувано средство в народната медицина при стомашни оплаквания и като жлъчегонно. Счита се, че облекчаващото стомашните колики действие на водната мента превъзхожда това на пиперливата мента.
Прилага се под форма на запарка (2 супени лъжици ситно нарязана дрога се запарват с 1 чаша вряща вода; изпива се на глътки за 1 ден).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.