Воден морач – Oenanthe aquatica (L.) Poir.

oenanthe-aquatica воден морач

Латинско име на воден морач

Oenante aquatica – Сем. Umbelliferae — Сенникоцветни

Други български имена на воден морач

Имена на чужди езици на воден морач

fine-leaf water-dropwort, water-fennel, water-hemlock (Английски); oenanthe aquatique (Френски); Pferdesaat (Немски)

Описание на воден морач

Многогодишно и двегодишно тревисто растение, високо 30—120 см, с разклонено, кухо, крехко стъбло, с надлъжни ребра по повърхността. Долната му част е обикновено под водата и е със скъсени междувъзлия, с многобройни коренчета по възлите. Малко над тази част стъблото е най-дебело — до 3 см в диаметър. Листата са двойно до много пъти пересто насечени, с разперени, често завити назад, овално-ланцетни крайни дялове. Подводните листа са с нишковидни крайни дялове. Цветовете са разположени в сложни, многолъчни сенници. Чашката се състои от 5 зъбчета. Венчето е 5-листно, бяло, несраснало. Тичинките са 5. Плодникът е от 2 плодолиста, с долен яйчник. Плодът е продълговато-елипсовиден, с тънка дръжка, дълъг 4—5 мм, разпадащ се на 2 едносеменни половинки. Цъфти през лятото.

Разпространение на воден морач

Из мочурищата и блатата с течаща вода. Разпространено тук-там почти из цяла България.

Дрога (Използваема част) на воден морач

Узрелите плодчета (Fructus Phellandrii).

Съдържание (Химичен състав) на воден морач

1,5—2,5% етерично масло. 20% тлъсто масло. 4% смолисти вещества.

Действие и приложение на воден морач

Плодчетата ка водния морач се предписват при заболявания на дихателните пътища с обилен секрет (бронхити, бронхиална астма и др.). При възпаление на гърдите у кърмачки се препоръчват компреси с водна настойка от счукани плодчета.
Вътрешно дрогата се прилага под форма на настойка: 2 чаени лъжички счукани плодове на 2 чаши студена вода; оставя се да престои в продължение на 8 часа; прецедената настойка се изпива за 1 ден на глътки. Използват се и счуканите плодчета — 0,5—1,0 г 3 пъти на ден.
Българската народна медицина предписва отварата от плодовете като дире- тично и средство при възпаление на пикочния мехур,като успокоително средство при болки и газове в стомаха и червата, при хроничен бронхит и астма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.