Витилиго – едно от най-загадъчните и сложни заболявания

витилиго причини и лечение

Белите петна по кожата са упорити, но все пак не са нелечими. Снимка:Wikipedia

Ако лицето и тялото ви се покрият с бели петна, вие страдате от витилиго – едно от най-малко изучените и загадъчни заболявания, за което специалистите все още не знаят достатъчно.

Петната се образуват на това място, където е изчезнал кожният пигмент меланин. Дълго време се е смятало, че витилигото е напълно неизлечимо.
Една от причините са появата на това заболяване е стресът или силното нервно напрежение. Голямо значение могат да имат също прекараните инфекциозни заболявания, хроничните болести на вътрешните органи, интоксикацията и дори физическата травма.

Първоначално върху кожата се появяват розови или млечно-бели петна. Постепенно те се увеличават, като оформят по-ясно своите граници и се превръщат в кръгли или овални очертания. Огнищата могат да бъдат с различна форма, единични или няколко, преди всичко на открити места – по шията, лицето, горните и долните крайници.

Заболеваемостта от витилиго нараства с всяко година. За съжаление все по-често то се среща при децата, тъй като болестта се предава по наследство.

В редица страни се използва т.нар. “локална лазерна фототерапия” с лампа UVB-UVA, която е източник на ултравиолетово излъчване, действащо само върху поразената кожа. При това третиране здравите участъци остават незасегнати.

Кожата е на практика огледало на състоянието на вътрешните органи и затова за нея голямо значение има диетата, балансът на микроелементи в организма.

Лечението на кожата способства за здравето на целия организъм, а здравият организъм сам лекува кожата.

За пълно лечение на болестта може да се говори само ако засегнатите от заболяването участъци са малки – до 30%. Жените се лекуват по-упорито и по-методично, а мъжете често пренебрегват препоръките на лекарите и болестта прогресира.

източник: Здраве.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.