Бял оман – Inula helenium L.

Inula-helenium бял оман

Латинско име на бял оман

Inula helenium – Сем. Compositae — Сложноцветни

Други български имена на бял оман

Имена на чужди езици на бял оман

elecampane, scabwort, velvet-dock (Английски); inule (Френски)
echter Alant, Helenenkraut (Немски)

Описание на бял оман

Едро, тревисто, многогодишно растение с дебел, месест корен. Стъблото е изправено, високо до 2 м слабо разклонено, окосмено. Листата са големи, отдолу сивобяло окосмени, неравномерно назъбени; стъблените са сърцевидни, заострени, обхващащи стъблото, а приосновните — продълговато-елипсовидни, с дръжки. Цветовете са събрани в съцветия кошнички, които са разположени по няколко заедно по разклоненията на стъблото и имат диаметър до 5—6 см (разтворени). Листчетата на обвивката са керемидоподобно наредени. Периферните цветове на кошничката са тясно-езичести, вътрешните са тръбести — и едните, и другите са жълти и са устроени както при другите сложноцветни. Плодът (плодосемка) е с дълга хвърчилка от множество власинки. Цъфти през лятото.

Разпространение на бял оман

Главно по влажните места, речните брегове и др., немного често, из почти цяла България, но предимно в из-точните райони. Среща се обикновено при надморска височина под 1000 м.

Дрога (Използваема част) на бял оман

Коренът и разклоненията му (Radix Inulae).

Съдържание (Химичен състав) на бял оман

1—3% етерично масло и летливите вещества алантолактон, изоалантолактон и дихидроалантолактон, около 20—40% инулин (полизахарид, чиято молекула е съставена от 30 фруктозни молекули), псевдоинулин, инуленин, хелиантенин.

Действие и приложение на бял оман

Съдържащите се в дрогата лактони действат секретолитично и противовъзпалително, възбуждат секрецията на стомаха и червата. Дрогата се прилага при бронхит с гъсти секрети и кашлица, при стомашно-чревни възпаления, диарии и т.н.; тя възбужда апетита и подобрява храносмилането. Препоръчва се още при нередовна и болезнена менструация. Действува благоприятно при бъбречни и чернодробни заболявания, при хемороиди. Външно се прилага при кожен сърбеж с кожни изриви, при мъчно заздравяващи, но не мокри рани. Прилага се и против чревни паразити. Отвари от корена се прилагат при възпаление на венците.
Вътрешно дрогата се прилага.под форма на запарка — 1 чаена лъжичка ситно нарязан корен се накисва в продължение на 10 часа с 1 чаша вода (доза за 1 ден), или на отвара — 6—9 г дрога с 2 чаши вода се варят, докато изври 1/3 от водата. Отварата се приема на всеки час по 1—2 супени лъжици. Предписва се и прах от корена: 2—3 пъти на ден с върха на ножа в малко вода. Дрогата се прилага външно и като мехлем: а. 50 г нарязан корен се вари в продължение на 20 минути със 100 г вода; прецедената отвара се смесва с 50 г чиста свинска мас; б. 1 ч. прах от корена се смесва с 2 ч. свинска мас, вазелин и рибено масло по равни части.
Българската народна медицина прилага корена на белия оман и при коклюш, виене на свят, припадъци, сърцебиене, главоболие, епилепсия, като предпазно от преждевременно раждане средство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.