Бяла мъртва коприва – Lamium album L.

lamium-album бяла мъртва коприва

Латинско име на бяла мъртва коприва

Lamium album – Сем. Labiatae — Устноцветни

Други български имена на бяла мъртва коприва

Имена на чужди езици на бяла мъртва коприва

white dead-nettle, white-nettle (Английски)

Описание на бяла мъртва коприва

Тревисто многогодишно растение с високо 30 — 50 см, право, 4-ръбесто, кухо, прешленесто стъбло. Листата са срещуположни на кръст, с дръжки, сърцевидно-яйцевидни, заострени на върха, назъбени. Цветовете са разположени в прешлени по 6—16 в пазвите на горните листа. Чашката е звънеста, в горния си край 5-делна, Венчето е 5-листно, сраснало в коленчесто извита тръбица. Горната устна е шлемовидно издута, долната сърцевидна. Тичинките са 4, разположени под горната устна, външните 2 са по-дълги. Плодът се разпада на 4 орехчета, разположени в дъното на чашката. Цъфти през лятото.

Разпространение на бяла мъртва коприва

Из буренливите места, край пътищата и стоборите, спорадично почти в цялата страна.

Дрога (Използваема част) на бяла мъртва коприва

Цветовете (Flores Lamii albi).

Съдържание (Химичен състав) на бяла мъртва коприва

Слузни вещества, танин, сапонини, малко етерично масло и един още неуточнен гликозид.

Действие и приложение на бяла мъртва коприва

Цветовете на бялата мъртва коприва действуват адстрингентно и противовъзпалително. Препоръчват се при бяло течение у жените и менструационни смущения. Предписват се още при възпаления на бъбречните легенчета, спазми на пикочния мехур и трудно уриниране у стари хора, при кожни заболявания, като сърбяща екзема, копривна треска и др., при анемии, хемороиди, напукване на кожата и като секретолитично средство при бронхиални възпаления.
Дрогата се прилага като запарка: 4 — 6 чаени лъжички нарязани цветчета се запарват с 2 чаши вряща вода (доза за 1 ден). Прах от изсушените цветчета — 1 — 3 дози с върха на ножа на ден, се приема като прибавка към храната; отвара от цветчетата (30 г на 1 л вода) се използува за охладителни компреси при кожни заболявания, рани от изгаряне, циреи и др.
Българската народна медицина прилага цветовете или цветовете с листата при кожни изриви, скрофули, туберкулоза, кръвоизливи, диария, хемороиди, бяло течение у жените, бронхит, безсъние и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.