Бухалковиден плаун – Lycopodium clavatum L.

Lycopodium-clavatum бухалковиден плаун

Латинско име на бухалковиден плаун

Lycopodium clavatum – Сем. Lycopodiaceae — Плаунови

Други български имена на бухалковиден плаун

Имена на чужди езици на бухалковиден плаун

common club-moss, elk-moss, ground-pine, running club-moss, running-pine, staghorn club-moss (Английски)

Описание на бухалковиден плаун

Спорово (числящо се към папратовидните) многогодишно растение с дълго до 1 м, пълзящо стъбло, гъсто покрито с дребни, спирално разположени, целокрайни, линейни листчета, завършващи с дълги, бели, закривени, власинковидни връхчета. Стъблото е тънко, почти цилиндрично и се разклонява вилужно. Някои от клонките са изправени и на върха си образуват бухалковидни класчета. Класчетата се състоят от яйцевидни листчета, на върха с тесен и дълъг израстък, в основата отвътре на които се намира бъбрековиден спорангий, изпълнен със спори. Спорите са доста едри, тристенно изтънени в единия си край и с мрежовидна структура на заоблената си повърхност. Спорите се образуват през лятото.

Разпространение на бухалковиден плаун

По каменливите и скални места между хвойновите храсти и смърчовите гори на Централна и Западна Стара планина, Родопите, Рила, Витоша. Рядко растение.

Дрога (Използваема част) на бухалковиден плаун

Спорите (Lycopodium) и клонките (Herba Lycopodil).

Съдържание (Химичен състав) на бухалковиден плаун

Клонките съдържат около 0,12% алкалоиди — ликоподин, клаватин и клавотоксин, които в по-големи дози са токсични. Външната обвивка на спорите съдържа 20,45% споронин (полимерен терпен, сходен на суберина и кутина), целулоза, 3% захар, 3% минерални вещества. В спорите се съдържа 40—50% тлъсто масло, състоящо се от глицериди на висшите мастни киселини — палмитинова, стеаринова, аргхинова, диоксистеаринова, олеинова и линолова.

Действие и приложение на бухалковиден плаун

Клонките на плауна се предписват при бъбречни и храносмилателни смущения и колики. Предписват се под форма на запарка от 1 чаена лъжичка ситно нарязани клонки на 2 чаши вряща вода (доза за 1 ден).
Спорите се употребяват външно за пудрене при интертриго, възпалена и протрита кожа у малки деца, сърбящи и мокрещи екземи и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.