Бръшлянова самобойка – Glechoma hederacea L.

Glechoma-hederacea бръшлянова самобойка

Латинско име на бръшлянова самобойка

Glechoma hederacea – Сем. Labiatae — Устноцветни

Други български имена на бръшлянова самобойка

Имена на чужди езици на бръшлянова самобойка

gill-over-the-ground, ground-ivy (Английски)

Описание на бръшлянова самобойка

Тревисто, многогодишно растение с високо 15—40 см, в долната си част пълзящо, в горната си половина изправено, 4-стенно стъбло. Листата са на кръст срещуположни, с дълги дръжки, бъбрековидни или заоблено-сърдевидни, едро и тъпо назъбени, с редки власинки.
Цветовете са разположени обикновено по два в пазвите на най-горните двойки листа. Устроени са както при другите устноцветни — по типа 5. Чашката е тръбеста, с нееднакви зъбчета. Венчето (пак петлистно) е тръбесто, синьовиолетово до червено, с горна плоска и двуделна устна и с горна триделна устна с голям среден дял. Тичинките са 4, разположени под горната устна, външните две са по-дълги. И тук плодът е сух, разпадлив на 4 орехчета. Цъфти в края на пролетта и началото на лятото.

Разпространение на бръшлянова самобойка

По влажните сенчести места из храсталаците и крайречните тревисти места из цяла България, но немного често и главно в низините.

Съдържание (Химичен състав) на бръшлянова самобойка

Около 8% танин, горчиво вещество, малко етерично масло, холин.

Дрога (Използваема част) на бръшлянова самобойка

Надземната, цъфтяща част (Herba Glechomae).

Действие и приложение на бръшлянова самобойка

Самобойката е препоръчана при заболявания на дихателните органи (бронхит, възпаления на белите дробове), за повишаване на апетита, за лечение на нефролитиаза, чернодробни и жлъчни заболявания. Външно се прилага отварата от дрогата под форма на компреси при циреи и гнойни отоци.
Вътрешно се прилага под форма на запарка — 1 чаена лъжичка ситно нарязана дрога на 1 чаша вряща вода (доза за 1 ден). Отварата за компреси се приготвя от 2—3 чаени лъжички дрога и 1 чаша студена вода; оставя се да ври 15—20 минути.
Българската народна медицина препоръчва самобойката при болки във венците, за повишаване на апетита, при болки в стомаха и червата, при скрофули, подагра, малария, като омекчително средство при възпаления на дихателните органи, като повишаващо диурезата и като успокояващо болките в бъбреците и пикочния мехур средства, като улесняващо отделянето на бъбречните камъни и пясък. Прилага се и външно под форма на топли лапи от дрогата при циреи и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.