Бръчки – поява, причини, препоръки

бръчкиПоявяване и причини

Има хора, които запазват опънатата си с младежки вид кожа до напреднала възраст. Но познаваме и жени, при които първите леки бръчки се явяват още на около 25-годишната им възраст и след няколко години се превръщат в дълбоки бръчки, конто загрозяват лицето и го правят да изглежда с години по-старо. Тук се касае най-често за наследствено предразположение.

Но от най-голям интерес за нас са ситните бръчици по челото, в ъглите на очите и по назолабиалната гънка. Причините за образуването на тези бръчки могат да бъдат различни. На първо място стои измененото разпределение на мазнините и намаляването на еластичността на влакната на съединителната тъкан и мускулите. Освен това науката приема като причини за тях смущения в кръвоснабдяването, както и нарушения на функциите на жлезите с вътрешна секреция. Трябва да се избягват обаче и твърде силното натоварване на мимическата мускулатура, различните режими за отслабване, както и прекалената употреба на никотин.

Докато върху образуването на бръчки, обусловено от наследствено предразположение, едва ли може да се повлияе по козметичен път, при нормалното образуване на бръчки систематичното козметично третиране може много често да доведе до траен и преди всичко видим успех

Препоръки
– Излагане на слънце, вятър и особено на солен морски въздух трябва да става само след като сме взели предпазни мерки, и то пак с известна предпазливост.
– Трябва да се избягват всички средства за почистване и поддържане на кожата, които поглъщат много мазнини и вода. Вместо това вечерните грижи за кожата трябва по принцип да завършват с нанасяне на чист мазен крем. Чрез предизвиканото по този начин натрупване на течност и набъбване на епидермата вие подпомагате активно изглаждането на ситните бръчки.
– Нарушенията на кръвоснабдяването и отлагането на продуктите на обмяната се отстраняват с помощта на активизиращи маски, третиране с течни масла, компреси и масажи — според индивидуалния случай.
– Отстраняването на нарушенията на функциите на жлезите с вътрешна секреция, обусловени от недостиг на хормони или витамини, е задача само на лекаря.
– Свръхнатоварването на мимическата мускулатура може да се сведе до минимум чрез енергия и самоконтрол (лоши навици). Съответната гимнастика на лицето води до добри резултати.
– Твърде бързото разпадане на мазнините, например при режим за отслабване, може да има неприятни последици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.