Брош – Rubia tinctoria

Брош Rubia tinctoria

Латинско име на брош

Rubia tinctoria L., сем. Rubiaceae

Други български имена на брош

червен брош, бояджийски брош, багрилен брош

Имена на чужди езици на брош

dyer’s madder, Indian madder, madder (английски); garance des teinturiers (френски); Fаrberrоte, Krapp (немски); granza, rubia de tintes (испански)

Разпространение на брош

В Южна Европа, средиземноморието. В България е разпространен из храс­талаците, в ниви­те и градините, предимно в южните и източните части на страната.

Описание на брош

Многогодишно тревис­то растение с дълго, цилиндрично, кафявочервено. многоглаво коренище, което развива по няколко стъбла. Стъблото има четири ръба, има разклонения, бодливо е по ръбовете, на височина достига до 1,5 м. Листата имат светлозелен цвят, отгоре голи, по ръба и отгоре по жилката са с къси шипчета за залавяне на рас­тението за околните предмети. Цветовете имат жълтозелен цвят и са събрани по няколко в метличести полусенници. Плодът е ме­сест, преди узряване червен, а след това става черен. Цъфтежа настъпва през юли – септември.

Дрога (Използваема част) на брош

Корените и коренищата (Radix Rubiae), които отвън са тъмночервени, а отвътре — светлочервени. Събират се ав­густ – октомври, след узряване на плодовете на 3-4 годишни растения. Сушенето се извършва на сянка или в сушилня при температура до 40 0С.

Съдържание (Химичен състав) на брош

антрахинони, руберитринова киселина, псевдопурпурин, рубиадин, мунистин. В коренищата: лимонена, яблъчна и винена киселина, белтъчини и пектин, алкалоиди. От дрогата е изолиран рубиадин – примверозид. Листата и стъблата съдържат рутин, а цветовете и хиперозид.

Действие и приложение на брош

Нефролитично – разтваряне на камъни в жлъчката и бъбреците, при възпаление на бъбречното легенче и пи­кочния мехур, за профилактика и лечение на нефролитиаза. При нарушение в менструация, заболяване на костите (рахит), подобрява образуването им, като помощно средство при някои доброкачествени анемии. Още при шипове, абсцеси, жълтеница. Намира приложение в багрилната промишленост.

Употреба на брош

–         1 малка чаша чай – 1 чаена лъжица сит­но нарязани корени се вари 10-15 мин. в 1/2 л. вода.

–         Във вид на прах – по 1 грам 3 пъти на ден с малко вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.