Босилек – Ocimum basilicum

босилек-Ocimum-basilicum

Латинско име на босилек

Ocimum basilicum, сем. Lamiaceae

Други български имена на босилек

базилик, босильо

Имена на чужди езици на босилек

Basilie, Sweet Basil (английски); Basilic, Basilic commun, Herbe royale (френски); Basilikum, Basilienkraut, Kоnigskraut (немски); Basilico (италиански)

Разпространение на босилек

Произхода му е от Югоизточна Азия. В Европа се култивира. У нас се среща из градините или се отглежда саксийно, като де­коративно растение. Спонтанно расте в субтропическите и тропи­ческите части на Азия и Африка.

Описание на босилек

Едногодишно тревисто растение с изправено, разклонено, достигащо височина до 70-80 см. стъбло. Листата са срещуположни, яйцевидни или продълговати, на сравнително дълги дръжки, заострени, рядко назъбени или целокрайни. Цветовете са с дръжчици, в групички по 6, в пазвите на листата. Чашката е 2-устна. Венчето е бяло, 5-листно, по-дълго от чашката, горната му устна е 4-делна, а долната — проста (ненаделена). Тичинките са 4, две от които са по-дълги.Плодът е сух, разпадлив на 4 гладки или фино-брадавчести орехчета (в дъното на чашечната тръбица). Растението притежава характерна приятна мириз­ма. Цъфтежа му е през лятото. Има различни подвидове, които си приличат външно, но са с различен аромат.

Дрога (Използваема част) на босилек

Над­земната част  (Herba Basilici), събрана по времето на цъфтежа. Отрязва се по до 20-25 см. от върха надолу (без вдървенелите стъбла).

Съдържание (Химичен състав) на босилек

Етерично мас­ло, което съдържа линалоол, цинеол, евгенол, гераниол. метилхавикол; дъ­билни вещества, органични киселини, минерални соли, флавоноиди, сапонини; слуз – в семената.

Приложение на босилек

При стомашни болки и чревни колики. Има противовъзпалително, болкоусиокояващо, откашлячно и потогонно действие. Също намира приложение и при задух, настинка, лошо храносмилане, гадене, безсъ­ние, мигрена, умора. Сокът от прясно расте­ние се прилага против гнойни възпаления на средното ухо. Вън­шно се използва за гаргара при бол­ки на венците, при акне, кожни инфекции.

Употреба на босилек

–         Болкоуспокояващо противовъзпалително, потогонно –  2 – 3 ча­ши чай на ден – 2 чаени лъжици се заливат с 250 мл вряла вода, кисне 10 минути.

–         Външно за гаргара или под формата на лапи – като запарка

Българската народна медицина предписва запарка от босилек против възпа­ление на бъбреците, пикочния мехур и пикочните канали, против трипер, простуда, хрема, ангина, треска. Отварата с оцет и малко сол се препоръчва за жабуркане при зъбобол, а сокът от пресни листа — при гнойно възпаление на средното ухо.

Интересно

В кулинарията е незаменима съставка в много ястия от италианската кухня, подправка за печени говежди и птичи меса. От него се приготвя прочутият италиански сос Песто.

С босилека са свързани много поверия и легенди. В индия босилекът е „обречен“ на бог Вишни, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В египет се е използвал при балсамирането на мъртвите. По време на Римската имерия поднесен стрък босилек е бил знак за изразяване на любов. В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в дбоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.