Болки в ходилата при болния

болки в ходилатаБолките в ходилата са винаги последица на претоварване на свързочния апарат. Те се излъчват понякога и в долните крайници.

Появяват се при деформация (плоско стъпало, изкривяване на стъпалото навън), могат обаче да бъдат и резултат от носенето на неподходящи обувки.

След продължителен постелен режим могат да се появят силни болки в ходилата по време на първите опити за ходене, което затруднява по-нататъшното активно раздвижване. Независимо от това тренировката трябва да продължи.

Болките в ходилата могат да бъдат последица от по-сериозни разстройства на периферното кръвообращение. Очебийни при тези случаи са изстиването и побледняването на краката. При натоварване оплакванията се засилват, могат обаче да се появат и при покой в легло, дори да бъдат предизвикани от затопляне.

Внезапно настъпващи болки в краката при болни на постелен режим (внезапно побледняване и изстиване на краката) могат да бъдат предизвикани от кръвни съсиреци. Те налагат незабавно търсене на лекарска помощ. Гимнастиката на краката може да предотврати обусловените от продължително лежане оплаквания.

Остри болки в ходилата

Острите болки в ходилата при ходене вследствие неправилно натоварване или травми (изкълчване) се лекуват чрез обездвижване, охлаждане, укрепващи превръзки. При по-силни оплаквания е необходимо да се потърси помощта на лекар, тъй като независимо от запазената възможност за ходене може да са настъпили счупвания на кости на ходилото, разкъсвания на сухожилни връзки и ставни капсули.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.