Болки в стомаха – храненето е от значение!

стомах болки хранене

Стомашно-чревните проблеми са проблем, които измъчва голяма част от хората, които нямат време, желание или възможности да се хранят здравословно, да се движат, да правят необходимото, за да се чувстват и изглеждат добре.

Когато се появи подобно неразположение, мнозина залагат на самолечението, което обаче невинаги се оказва най-доброто решение.

В редица случаи, резултат от предприетото самолечение е резекцията или отстраняване на част от стомаха.

Когато човек е здрав и храносмилателната му система работи нормално, по хранопровода храната постъпва в стомаха, където подлежи на пълна преработка преди абсорбиране на веществата от тънкото черво. Когато обаче част от стомаха липсва, храната преминава много по-бързо в тънкото черво още преди да е преработена напълно, в резултат на което става скоростно поглъщане на веществата. Това се получава и преди редица други проблеми на стомаха.

Ако консумираме например въглехидрати, които се усвояват лесно, това може да предизвика колебания в нивата на кръвната захар.

Възможни са също така подувания на стомаха, усещане за тежест, комбинирани с гадене, потене, бърза умора и цялостна отпадналост.

За да не стига до подобни ситуации, когато човек страда от различни заболявания на храносмилателната система, добре е той да се храни по 5-6 пъти на ден в малки количества. Най-добре е да се избягват сладките храни, а течностите да се приемат поне половин час след хранене.

За препоръчване е консумацията на белтъчините, които се доставят на тялото от месото, кашкавала, рибата, яйцата, както и приемат на плодове и зеленчуци и на прясно изцедени сокове.

Източник: Здраве.орг

4 Replies to “Болки в стомаха – храненето е от значение!”

 1. Bonboncheto :

  А пък личната ми лекарка казва да не се пие кафе на гладно. Много дразни стомаха. А пък като му добавиш цигара става още по зле. Аз не пуша ама имам приятелка която закусва само с кафе и цигари. Тя има язва на стомаха. Гадно е .

 2. Bonboncheto :

  Забравих да кажа че много обичам да пиша тук. Много харесвам статиите и обичам първа да пиша.Страхотни сте!

 3. Bonboncheto :

  Забравих да питам какъв им е проблемът на тези които закусват с цигара и кафе. Ужасно е. Много ми се иска някой от тях да ми отговори.

 4. Bonboncheto :

  Ама почнах мн да забравям. Питам защо където да погледнеш всички пият кафе и пушат цигара. Чувала съм че кафе не можело без цигара. Ама не ги разбирам зле им е не само на стомаха ами на всичко и пак както си го знаят продължават. Защо не мислят?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.