Болки в гърлото при болния (гърлобол)

gyrloТози чест симптом съпровожда почти всички остри инфекции на горните дихателни пътища, но и някои инфекциозни заболявания, напр. скарлатина. Той може да се появи и след механично дразнене (напр. повръщане) или след вдишване на дразнещи пари, прахове и др. Болката в гърлото често е съчетана със затруднения при гълтане.

Не всеки гърлобол означава ангина. При домашното посещение лекарят може да бъде заблуден, ако близките съобщят „диагнозата“ ангина вместо симптома гърлобол.

Болките в гърлото не са застрашителен симптом. Пораждащото в миналото значителни опасения заболяване, дифтерията, днес не представлява никакъв проблем в резултат на системно провежданите предпазни имунизации.
При поява на затруднения при гълтане винаги трябва добре да се огледа гърлото, за да се посочат по-точни данни на лекаря при неговото повикване. За тази цел болният се приканва да извади добре езика си, след което същият се при-
тиска внимателно надолу с шпатула или дръжката на лъжица. Устната кухина се осветява с фенерче. Оглеждат се двете небни сливици и разположеният между тях мъжец (увула).

Небните сливици могат да бъдат явно увеличени (подути вследствие възпалението). Те могат да бъдат силно зачервени (усилено кръвооросяване в резултат на възпалението). Понякога се забелязват жълтеникавобели полета. Точно тези налепи заслужават вниманието на изследващия. Те могат да бъдат точковидни, да са налице само от една страна или да се сливат върху по-големи площи, като обхващат и съседни зони в гърлото.

Появата на тапички или налепи насочва към налична гнойна ангина. Тя може да се дължи на различни бактерии. Гнойните ангини протичат обикновено без сериозна заплаха за болния. В детската и юношеската възраст всеки път трябва да се проведе консултация с лекар с оглед избягване на възможни късни усложнения.

При подутини в областта на гърлото мъжецът бива „изместен“, което е неопасна последица от болестния процес.

Наред с небните сливици може да бъде възпалена и носогълтъчната сливица (третата сливица). Тя не е достъпна за наблюдение без помощни средства. Нейното увеличение се придружава понякога с известно разрастване, което води до характерен носов говор.

Лечението на гнойните възпаления на сливиците се назначава от лекар. Не се допуска започване на лечение от антибиотици без изрично указание на лекаря. Създава се възможност за недостатъчна дозировка, а с това и за развитие на устойчиви към антибиотици бактерии.

Гаргарата с дразнещи средства може дори да влоши оплакванията. Гаргарата с лайка също не винаги е показана, тъй като може да доведе до изсушаване на лигавицата.

В аптеките предлагат таблетки за смукане, които съдържат средства за обезболяване на лигавицата. Те облекчават острата болка, но не лекуват заболяването.

Влажни топли, но и студени компреси около шията често облекчават състоянието.

При продължителен постелен режим могат да се появят болки в гърлото вследствие натиска на плъзгащия се назад език. Тази, а също и посочените по-горе причини отстъпват по честота на заболяванията на гърлото, обусловени от бактерии и вируси.

При гърлобол се препоръчва болният да поема предимно каши храни без подправки. Забранява се тютюнопушене в стаята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.