Болка в гърдите – причини, първа помощ

болка в гърдитеПричините за болка в гърдите могат да са най-различни – от незначителни (стрес, стомашно разстройство) до много сериозни (инфаркт на миокарда, тромбоемболия на белодробната артерия). Често е сложно да се установи истинската причина за възникването на болка в гърдите.

Всяка силна безпричинна болка (в това число в гърдите) дава повод да се обърнем към лекар. По долу се привежда информация, позволяваща да се оцени сериозността на положението във всеки отделен случай.

Инфаркт на миокарда

Инфаркт на миокарда се получава заради запушване на артериите, с помощта на които сърцето се снабдява с кислород. Като правило инфаркта се съпътства с болка в гърдите с продължителност 15 и повече минути. Въпреки това има и „тихи”, безсимптомни инфаркти.

Някои признаци се проявяват няколко часа или даже седмици предварително. Най-ранният предвестник на пристъпа е рецидивираща болка в гърдите, възникваща при физическо напрежение и намаляваща в състояние на покой.

При инфаркт на миокарда могат да се наблюдават следващите симптоми:

 • Чувство на тежест, болезнено притискане зад гръдната кост, продължаващо повече от няколко минути.
 • Болка преминаваща към рамото, шията или лявата ръка.
 • Отпадналост, безсъзнание, потене, гадене, накъсано дишане.

При подозрение за инфаркт следва:

Да се извика бърза помощ. Не бива да се търпят болката и другите прояви на инфаркта повече от 5 минути. Ако е невъзможно да се извика помощ, по-добре е да се помоли някой да откара човека с подозрение за инфаркт в болница. Самият болен не бива да сяда зад волана. При неочаквано влошаване на състоянието му, се подлага на опасност не само неговия живот и на околните.

Да се сдъвче и глътне таблетка аспирин. Това ще предотврати образуването на тромби. Не бива да се приема аспирин ако има непоносимост към него, а също и проблеми с кръвосъсирването и ако преди това лекарят ни е забранил да го пием.

Да се приеме нитроглицерин (ако лекарят го е предписвал преди това). Следвайте инструкциите по приемането на препарата. Не пийте нищо друго освен нитроглицерин.

Да се започне сърдечно-белодробна реанимация. Ако човек с подозрение за инфаркт изпадне в безсъзнание, трябва да се започнат реанимационни действия. При отсъствие на опит  се препоръчва само непряк масаж на сърцето.

Тромбоемболия на белодробната артерия

Тромбоемболия е остро запушване на разклоненията на белодробната артерия с тромби, образували се , като правило във вените на долните крайници или малкия таз. Възможни симптоми за емболия на белодробната артерия:

 • Внезапна остра болка в гърдите, усилваща се при дълбоко вдишване или кашлица и често съпровождана със задух.
 • Внезапен безпричинен задух ( не е задължително да е болезнен).
 • Кашлица, понякога с кръвоотделяне.
 • Учестено сърцебиене.
 • Безпокойство и повишено потоотделяне.
 • При появата на тези симптоми веднага трябва да се обърнете за медицинска помощ.

Пневмония, усложнена с плеврит

Честите симптоми на пневмония (възпаление на белите дробове) са болка в гърдите, треска, повишена температура, кашлица (понякога кръвохрачене и отделяне на храчки с неприятен мирис). При възпаление на обвивката на белите дробове (плеврите) са възможни също неприятни усещания в гърдите по време на вдишване или кашлица. Това състояние се нарича плеврит.

Един от признаците на плеврита е временното изчезване на болката при задържане на дишането или притискане на болния участък на гърдите. При сърдечен пристъп не става така. Ако болката в гърдите се придружава от кашлица, треска или повишение на температурата, трябва да се обърнете за медицинска помощ.

Костохондрит

Това е най-безобидната причина за болка в гърдите. Костохондрита (възпаление на хрущяла, свързващ ребрата и гръдната кост), се характеризира с болезненост и повишена чувствителност в тази област.

При притискане с пръст на точките, разположени по краищата на гръдната кост, възниква локална болка. Ако болката се усилва, трябва да се заподозре наличието на по-сериозно заболяване, например инфаркт.

Има и други причини за болка в гърдите:

 • Мускулна болка след физическо натоварване или силна кашлица.
 • Незначително увреждане на мускулите в резултат на травма.
 • Остро безпокойство, съпроводено с учестено дишане.
 • Заболявания на стомашно-чревния тракт (газоезофагиална рефлуксна болест, язва на стомаха или заболявания на жлъчката).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.