Бодливо листен джел – Ilex aquifolium L.

Ilex-aquifolium бодливо листен джел

Латинско име на бодливо листен джел

Ilex aquifolium – Сем. Aquifoliaceae — Джелови

Други български имена на бодливо листен джел

Кошличато бодлива зеленика

Имена на чужди езици на бодливо листен джел

Английски holly, holly (Английски); houx commun (Френски)

Описание на бодливо листен джел

Храст или неголямо дърво с гладка, тъмносивокафява, на младите клонки зелена, лъскава кора. Листата са последователни, кожести, твърди, вечно зелени, яйцевидни или елипсовидни, заострени (на Странджанския var. ciliata Loud, те са ланцетни), долните с бодилести зъбчета, горните често с равен ръб. Цветовете са дребни разделнополови и хермафродитни (растението е полигамно), разположени в листните пазви по много. Чашката е трайна, с 4 зъбчета. Венчето е бяло, 4-листно, несраснало. Тичинките са 4. Плодникът е с горен 4-гнезден яйчник. Плодът е червена ягода с 4 семена. Цъфти в началото на лятото.

Разпространение на бодливо листен джел

Из влажните и сенчести гори. Среща се изолирано в Средните Родопи, по северните склонове на Средна гора, а също така в дълбоките, усойни, влажни долове на Източна Странджа планина (var. ciliata Loud.) и по северните склонове на Беласица.

Дрога (Използваема част) на бодливо листен джел

Листата (Folia Aquifolii).

Съдържание (Химичен състав) на бодливо листен джел

Листата на разпространения в Парагвай вид Ulex paraguariensis съдържат над 2% кофеин и от тях се приготвя масово употребяваното в Южна Америка питие „мате“. Нашият вид не съдържа кофеин. Съдържанието му не е уточнено.
Според някой стари данни дрогата съдържа гликозида илицин. ксантинови бази (илексантин), илексова киселина, танини.

Действие и приложение на бодливо листен джел

Листата на джела са препоръчани като антифебрилно и диуретично средство и се дават при воднянка. ревматизъм, простуда и пр. Прилагат се под форма на отвара: 10 г сухи, нарязани листа се варят с 0,5 л вода. докато изври половината от водата (доза за 2 дни или за 1 ден — по-снлна доза). Диуретичният ефект на джела вероятно се дължи на ксантиновите бази.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.