Блатен трилистник – Menyanthes trifoliata

trilistnik-Menyanthes-trifoliata

Латинско име на блатен трилистник

Menyanthes trifoliata L. – Сем. Gentianaceaе

Други български имена на блатен трилистник

Трилистно горчивче

Имена на чужди езици на блатен трилистник

bog-bean, bog-myrtle, marsh trefoil, water trefoil (английски)

Разпространение на блатен трилистник

Из заблатените места и торфищата в планинския и по-малко във високопланинския пояс на Западните и Средните Родопи, Рила, Витоша, а също така и в места под 1000 м н. в. из блатата и заблатените места в Западна България.

Описание на блатен трилистник

Многогодишно, тревисто, блатно растение с пълзящо от тинестата почва на заблатените места коренище, дебело 1 —1,5 см. Върху коренището се развива високо 15—30 см, безлистно стъбло, на върха на което са разположени в клас цветовете. Листата са доста големи и са прикрепени направо върху коренището с дълги дръжки и влагалища в основата; петурата им е сложна, 3-делна, дяловете на петурата са обратно-яйцевидни, целокрайни. Цветовете са устроени по типа 5. Чашката е 5-листна, сраснала до половината. Венчето е 5-листно, бяло или възрозово, сраснало, фуниевидно, дяловете му са покрити отвътре с дълги реснички. Тичинките са 5. Плодникът е от 2 плодолиста, с горен яйчник и нишковидно стълбче, с двуразделно близалце. Плодът е овалоидна кутийка, разпукваща се по два шева. Семената са доста едри. Цъфти в началото на лятото.

Дрога (Използваема част) на блатен трилистник

Листата (Folia Menyanthidis, Folia Trifolii fibrini).

Съдържание (Химичен състав) на блатен трилистник

Горчиви гликозидни вещества, главно мениантин.

Действие и приложение на блатен трилистник

Горчивите вещества на блатния трилистник възбуждат стомашно-чревната секреция и с това стимулират храносмилането, увеличават апетита, а счита се, че стимулират и хемо-поезата. Дрогата се прилага предимно при стомашна ахилия, храносмилателни смущения, липса на апетит, стомашен катар, хипоацидитет, стомашни колики, гадене, при главоболие вследствие на смущения в храносмилането.

Приготвяне на блатен трилистник

Прилага се предимно под форма на настойка: 2 чаени лъжички дрога се наставят с 2 чаши студена вода в продължение на 8 часа (доза за 1 ден). Приема се и прах от дрогата — 2 г на ден с малко вода, мляко или бульон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.