Блатен аир – Acorus calamus

Латинско име на блатен аир

Acorus calamus L (Araceae)

Други български имена на блатен аир

миризлив акорус, ароматна тръстика, миризлив аир

Имена на чужди езици на блатен аир

calamus, flagroot, myrtle-flag, sweet calamus, sweet-flag, sweetroot (английски); acore calame, acore odorant, acore vrai (френски); Kalmus (немски); calamo (италиански); cаlamo aromаtico, calamis (испански)

Разпространение на блатен аир

Произхожда от Западна Азия и Северна Америка. В Източна Европа бива пренесен през 13 век през Сибир, а в Западна Евро­па достига през 16 век. В България се среща по реките и мочур­ливите места в източната и югоза­падната част на стра­ната. Расте във водоеми без силно течение дълбоки до 25 см., а също така и върху влажни почви на слън­чеви места. Отглежда се и като де­коративно растение във водните градини.

Описание на блатен аир

Многогодишно, Полувечнозелено, студоустойчиво расте­ние с мечовидни листа. Образува пъл­зящо, дълго и дебело коренище. Стъблото е зелено, изпра­вено, неразклонено. Цъфтежа е през лятото, като се наблюдават жълти до зелени цве­тове. Растението достига височина до 1.5 м.

Дрога (Използваема част) на блатен аир

Ко­ренището – вади се през късната есен или рано пролетта (не трябва да се вади по време на цъфтеж). От изсушеното коренище се приготвя чай или се дестилира етерично масло. Свежото коренище използва за тинк­тури, екстракти и пудри.

Съдържание (Химичен състав) на блатен аир

Етерично масло, каламин, витамин С, акорен, скорбяла, слуз и др.

Действие и приложение на блатен аир

Вътрешно се прилага при проблеми с храносмилането и подобеява апетита, при бронхит, камъни в бъбреците и жлъчката, заболявания на черния дроб. Външното му приложение е при лече­ние на косопад, ревматизъм и нев­ралгии. Намира приложение и при хрема и за укрепване на нервната система.

Приготвяне на блатен аир

Една чаена лъжица нарязани корени се накисват в 300-400 мл. вряща вода за 2 часа. След което се прецежда.  Приема се по една кафеена чаша преди и след яде­не 3 дневно.

Внимание!  Приемането на прекалено големи дози може да доведе до гадене и повръщане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.