Мъжете имат биологичен часовник и той се движи необратимо

И мъжкия часовник тик-така

мъж биологичен часовник

Възпроизводителните възможности на мъжете се понижават, след като те навършат дадена възраст – това са изводите от извършено наскоро изследване. Поради това се смята, че за мъжете има определена възраст, до която техните възможности за репродукция са най-ефективни.

Множество учени смятат, че мъжете които са на над 45 годишна възраст, но искат да станат бащи, е нужно да се грижат за да може да се гарантира качеството на тяхната сперма, като по този начин ще бъдат и сигурни, че ще оплодят яйцеклетката на жената и ще се получи нормално и здраво дете.

До тези изводи се е стигнало, след като е било проведено проучване, при което яйцеклетки на жени в детеродна възраст били оплождани със сперматозоиди, продуцирани от мъже на различна възраст. След приключването на изследването станало ясно, че след навършването на 41 годишна възраст до достигане на 45 години с всяка година фертилитета намалява с около 7%, а след това намаляват дори и повече. Поради това, мъжете трябва да се съобразяват с този факт при семейното планиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.