Билки за отслабване – кои да използваме и кои да избягваме

Билки за отслабване - кои да използваме и кои да избягваме
От стари времена билките се използват и с цел отслабване. Ефектът им се обяснява с въздействие върху метаболитните процеси в организма или термогенезата му.

Някои от билките, използвани за отслабване обаче, могат да навредят със страничните си ефекти на организма. Билките и добавките, съдържащи ефедра, например е много вероятно да претоварят сърцето, тъй като ефедринът има свойството да засилва и учестява сърдечните съкращения.

Лаксативите билки като Амеракански зърнец (Cascara sagrada) и Сена (Cassia senna L.) пък могат да причинят чревни проблеми.

С особено внимание следва да се използва африканската билка Hoodia gordonii, която въздейства на мозъка като потиска центъра за апетит. За сега клиничните изследвания не доказват ефективността на билката относно редуцирането на теглото, както и не се разполага с достатъчно информация за страничните й ефекти, въпреки че от хилядолетия се използва от американските бушмени за потискане на глада.

Категорично може да се каже вече обаче, че Hoodia не е подходяща за диабетици, тъй като „лъже“ мозъка за нивото на кръвна захар и болните могат да изпаднат неочаквано в хипогликемична криза.

Според американската агенция по храните и лекарствата, билките и хранителните добавки, които могат да бъдат използвани за отслабване и са по-безопасни за здравето, когато не се злоупотребява с тях, са:

зелен чай – заради съдържанието на кофеин и антиоксиданти, които действат стимулиращо на обмяната на веществата;

 • водорасли или келп – ускоряват функциите на щитовидната жлеза, а това от своя страна подобрява метаболизма;
 • джинджифил – също влияе на метаболитните процеси и подобрява притока на енергия;
 • коприва – има свойството да стимулира отделянето на топлина от организма;
 • както и всички растения, които съдържат веществото капсаицин, който подобрява храносмилането, обмяната на веществата и изгарянето на мазнини. Богати на касаицин са лютите чушки.

При прием на билки и хранителни добавки за отслабване трябва да се има предвид, че организмът се натоварва да отделя енергия без да приема калории. За да се предотвратят проблеми със здравето, каквито са констипацията и чревните проблеми, трябва да се изпълняват две важни изисквания:

 • да се приема повече вода и
 • да се консумират храни, богати на фибри – ябълки, боб, грах, овесени ядки.

Източник: Puls.bg

5 Replies to “Билки за отслабване – кои да използваме и кои да избягваме”

 1. Радослава Иванова :

  Винаги са за предпочитане билките, пред лекарствата. Ако липсва ефект, чак тогава да се изп. лекарства. Аз съм се убедила от личен опит. Необходима е комплексност все пак. Аз съм твърдо за билките!

 2. Bonboncheto :

  Моята баба, билкарката, казва, че много трябва да се внимава, когато се използват билки. Хората си мислят, че като е билка е безвредно. Билките са като лекарствата. Важно е да се дадат от човек, който разбира от това. Моята баба знае много за билките.

 3. Bonboncheto :

  Аз пия зелен чай. Прочиства организма и те пази да не напълнееш. Пие се и за подмладяване.

 4. Ралица Рачева :

  За да поръчате ефективни билкови добавки за отслабване е необходимо първо да направите проучване. Ето няколко полезни предложения:
  1. Проверете съдържанието и се уверете, че продукта е напълно натурален и не съдържа вещества вредни за организма.
  2. Погледнете предписанието и се уверете, че характеристиката на добавката е подходяща за вашето състояние.
  3. Уверете се, че компанията производител има политика за възстановяване на средствата при липса на ефект или наличие на не споменати странични ефекти.
  4. Също така е важно да се уверите, че има телефони и адреси за контакт с фирмата производител.
  5. Когато вече сте си закупили определена билкова добавка е важно да не надвишавате препоръчаната доза.
  Въпреки, че билките не са лекарства е добре предварително да се консултирате с вашият Лекар или Магистър фармацевт преди да започнете да ги употребявате.

 5. Ралица Рачева :

  Преди да си закупите чай за отслабване трябва внимателно да прочете съставките му и да сравните с останалите, за да сте сигурни, че сте направили правилния за вас избор. Някой чайове имат стимуланти като кофеин или гуарана, които могат да подобрят храносмилането ви, но могат и да предизвикат внезапна умора и отпадналост няколко часа по-късно. Избягвайте чайовете със стимуланти, за да си спестите подобни странични ефекти. Убедете си ,че си купувате чай „wu-long”, а не обикновения черен или зелен чай, тъй като този вид е с доказан ефект при отслабване. И не забравяйте да се консултирате с вашият Лекар или Магистър фармацевт.Желая ви успех!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.