Билките могат да бъдат опасни

жълт кантарионЖълтият кантарион, женшенът, ехинацеята имат някои странични ефекти, открили британски учени. Изследователи от университета на Лийдс, заявили, че използването на жълтия кантарион като хранителна добавка намалява ефективността на хормоналните контрацептиви, както и влияе на варфарин – лекарство, което действа върху съсирването на кръвта.

Азиатски женшен е противопоказан при пациенти с диабет, особено в комбинация с лекарства, които намаляват нивото на кръвната захар. Ехинацеята има голямо количество противопоказания: растението не се препоръчва за добавяне в храната на страдащи от алергии, бременни жени, кърмачки, деца под 4 години, болни от туберкулоза, СПИН и някои други заболявания.

2 Replies to “Билките могат да бъдат опасни”

  1. Бонбончето :

    Моята баба е билкарка. От нея знам, че е необходимо много строго да се спазват правилата, когато ползваш билки. Те са като лекарствата. Трябва да бъдем внимателни.

  2. Ралица Рачева :

    Прекрасна статия!!!! При употреба на билки, както при лекарствата има показания и противопоказания, а те пък са абсолютни и относителни. Много важно е да се консултирате с Магистър фармацевт. Аз съм такъв и ви уверявам, че най-добрите познания в областта на билколечението се придобиват именно във Фармацевтичен факултет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.