Бедреница – Pimpinella saxifraga

bedrenica-pimpinella-saxifraga

Латинско име на бедреница

Pimpinella saxifraga – сем. Apiaceae

Други български имена на бедреница

Див анасон, пимпинела

Имена на чужди езици на бедреница

burnet-saxifrage, pimpinella (английски)

Разпространение на бедреница

По сухите тревисти и каменливи места, по-рядко в храсталаците, почти из цялата страна. Доста обикновено растение.

Описание на бедреница

Многогодишно тревисто растение, високо 30—60 см. със слабо разклонено, леко надлъжно и набраздено в горната част голо стъбло. Приосновните листа са на дълги дръжки, простоперести, с 5—7 приседнали, заоблени до продълговати, назъбени или врязани листчета; стъблените листа са малки, много дребни или двойноперести с почти линейни дялове; най-горните са силно намалени. Цветовете са събрани в сложни, с 6 до 12 лъча сенници, без обвивни листчета. Чашка липсва. Венчето е бяло, 5-делно. несраснало. Тичинките са 5. Плодникът е от 2 плодолиста, с долен яйчник. Плодът е широко-яйцевиден, разпадащ се надлъжно на 2 половини. Цъфти през лятото.

Дрога (Използваема част) на бедреница

Коренът (Radix Pimpinellae).

Съдържание (Химичен състав) на бедреница

0,4% етерично масло, веществото умбелиферон, около 0,5% пимпинелин (лактон), изопимпинелин, бергаптен, изобергаптен (кумаринови производни).

Действие и приложение на бедреница

Пимпинелата се препоръчва като секретолитично средство при катар на дихателните органи; прилага се при кашлица, прегракнал глас, катар на бронхите, астма. Препоръчва се още при заболявания на бъбреците и пикочния мехур, както и при заболявания на храносмилателните органи (метеоризъм, стомашно-чревен катар). Подобрява чрез вазодилатация кръвообращението, като действува диуретично и потогонно, затова се използува и при подагра и ревматизъм.

Приготвяне на бедреница

Прилага се под форма на студена настойка: 1 чаена лъжичка ситно стрит корен се наставя с 1 чаша вода на студено в продължение на 8 часа; прецежда се и същата дрога се запарва с 1 чаша вряща вода, след 10 минути отново се прецежда; извлекът и запарката се смесват и се подслаждат с 1 супена лъжица мед. Изпива се за 1 ден на глътки; извлек за гаргара се приготвя по същия начин, но с двойно по-голямо количество дрога.

Българската народна медицина препоръчва корена на бедреницата като дрога с многостранно лечебно действие.Отварата се прилага при храносмилателни смущения за повишаване на апетита, против болки в стомаха, червата, против диарии, при бронхиални, гръдни и гърлени възпаления и астма, като облекчаващо болките в бъбреците и пикочния мехур средство, при пясък и камъни в същите, при подагра и за регулиране на обилна менструация. Отварата се прилага и при възпаление на очите (компреси), а свареният на каша корен — за лапа при циреи и отоци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.