Имуностимуланти и антивирусни препарати при грип

снимка: Интернет

Ваксината против грип е най-добрия начин да се намали риска от това заболяване, както и от усложненията, които може да предизвика.

Има и други лекарства и методи, целящи недопускането на грипна инфекция, които са предназначени най-вече да увеличат действието на имунната система, както и да предпазят от усложнения.

  • Срещу грипа действат пряко четири препарата, за които се смята че имат ефект върху него. С тях можете да се предпазите от болестта, но и да се лекувате от нея, като зависи какви дозировки ще приемате. Тези препарати са: Оселтамивир, Амантадин, Римантадин и Занамивир.

Всички тези препарати са регистрирани в България под различни наименования. Срещу грипния вирус от тип А, действат Амантадин и Римантадин, останалите са предназначени за борбата с тип B.

Тези препарати трябва да се приемат, само ако са предписани от лекар, защото могат да предизвикат странични ефекти, които да доведат до сериозни последствия. Само лекар може да ги дозира правилно и да определи начина им на приемане.

  • Могат да се използват препарати, които имат общо действие за стимулация на имунната система и по този начин да предпазват профилактично от грипната инфекция. Те не притежават директна антивирусна защита, но действат стимулиращо на имунната система, като увеличават защитата и срещу вирусите, които причиняват болестите. Тези лекарства успяват успешно да се справят и с лечението на вирусните инфекции, като дават сила на организма да се бори с причинителите на заразата. С тяхна помощ, заболяването може да стане по-кратко, както и да се намали възможността от по-сериозни усложнения, които могат да настъпят.
  • Антибактериалният имунитет може да бъде увеличен и с помощта на други медикаменти, които да повлияят срещу най-често срещаните причинители на усложнения и инфекции. Те са съставени от частици преработени бактерии, които причиняват повечето от известните ни инфекции. Тези медикаменти могат да се използват и при деца, защото начинът им на прием е най-вече чрез устата или под формата на спрей. За да се приемат профилактично, трябва да бъдат назначени от лекар, който да назначи определена схема, която е доста продължителна.
  • За да се намали рискът от по-сериозни усложнения, които могат да настъпят вследствие на грип или остра респираторна вирусна инфекция, трябва да бъдат употребявани средства, повишаващи активността на имунната система, когато става въпрос за реакцията и срещу бактериални агенти (те са причина за повечето настъпили усложнения). Пример за такова средство е пневмококовата ваксина. Тя защитава организма от бактерията Стрептококус пневмоние, която причинява инфекции на дихателните пътища, както и пневмониите. Тази бактерия е причина за много усложнения, които могат да настъпят при грипна инфекция. Тя не предпазва от грип и не за това се използва, нейната цел е да предотврати едни евентуални усложнения, които могат да настъпят след грипната инфекция, заради пневмония или пневмокок.

За пациенти, при които има риск от усложнения при дихателната система, заради грипна инфекция, се препоръчва ваксиниране с пневмококова ваксина. Това са хора, които страдат от хронични сърдечно-съдови и белодробни заболявания, раково болни, с увредена имунна система, хора които са на химио или лъче-терапия, както и друга терапия, която потиска имунната система. ХИВ-позитивните пациенти също. Тази ваксина може да се използва и при хора, които са с трансплантирани органи, които са без далак или са с хронични бъбречни заболявания. Алкохолиците също могат да я използват, защото при повечето от тях има цироза на черния дроб. Може да се прилага и при деца, както и възрастни хора над 65 години. Имунитетът, който осигурява ваксината е за 6 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.