Ангелика – Angelica archangelica

ангелика

Латинско име на ангелика

Angelica archangelica L. , сем. Apiaceae

Други български имена на ангелика

пищялка, лечебна пищялка, анжелика

Имена на чужди езици на ангелика

angelica, angelique (английски); angеlique vraie, archangеlique (френски); Angelika; Brustwurz; Engelwurz (немски); angеlica, hierba del Epiritu Santo (испански)

Разпространение на ангелика

Среща се в се­верните и източните части на Ев­ропа, а също и в Средна и Източна Азия. В България е разпространено по влажни и мочурливи места, Кул­тивиране чрез засаждане през есен­та или ранната пролет.  В България се среща най-често горската пищялка.

Описание на ангелика

Дву- или многогодишно студоустойчиво, ароматно, с кухо стъбло и фини листа с дълги дръжки. През лятото обра­зува зелени до бели цветове, които биват последвани от обли яйценодобни семена. Растението достига височина до 2,5 м. и широ­чина до 1,1 м. Долните листа са твърде големи (60 до 90 см), тройноперести, с цилиндрични, кухи дръжки, листчетата са яйцевидни до продълговати, неравномерно назъбени, като връхното е триделно, а страничните —- двуделни; горните листа са двойноперести. Листните влагалища са големи, издути. Цъфти през юли—август.

Дрога (Използваема част) на ангелика

Ко­рени, стъбло, листата и семена. Корените се събират през есента, листата по време на цъфтежа, а семената ко­гато са узрели напълно. Стъблата се прибират в началото на лято­то. Всички части се сушат и се ползват  за при­готвянето на отвари.

Съдържание (Химичен състав) на ангелика

Етерично масло, което се намира главно в корените, фуранокумарини, ангеликова и валерианова киселина, танини, восък, флавоноиди и др.

Действие и приложение на ангелика

Вътрешно – за за­болявания на храносмилателната система, катар, мигрена, бронхит, грип, хронична отпадналост, висо­ко кръвно налягане, метеоризъм. Външно – при лечение на ревматизъм, възпаление на гръдна­та кост и невралгии.

Характерни свойства на ангелика

Силна, остра, специфична, приятна миризма; вкусът отначало е сладникав, по-късно остро пиперлив.

Употреба на ангелика

– Като отвара за вътрешна употреба – болкоуспокояващо. стомашно, спазмолитично и откашлячно средство. По 100 мл. 3 пъти на ден преди ядене.

– Външно като компрес – 1-2 чаени лъжички сит­но нарязани корени се запарват 300 мл. вряша вода, кисне 4 часа.

– Прилага се и под форма на студена запарка: 1/2—1 чаена лъжичка ситно нарязан корен се поставя в 1 чаша студена вода, след 30 мин се възварява за няколко минути. Изпива се за 1 ден на няколко пъти.

Внимание!  При продължителната употреба на ан­гелика са възможни фотосенсибилизнраши реакции (повишена чувствителност на кожата към светлина). Да не се използва от бременни и болни от диабет, хемороиди и язвена болест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.