Амоняк в кръвта – изследване, рискове, подготовка, резултати

амоняк кръвен тестПо-голяма част от това вещество се образува в организма в резултат на преработка на бактерии, живеещи в червата. В здравия организъм черният дроб трансформира амоняка в урея, която се отделя заедно с урината. Неговото количество в кръвта може да се измери, като концентрацията се повишава, ако черният дроб е престанал да го преработва, което е възможно при цироза и тежък хепатит. За определяне на нивото на амоняк се взема кръв от артерията или вената.

Защо е важно да се знае нивото на амоняка?

Този анализ е нужен, за да се определи дали се запазва функцията на черния дроб в случай на появата на симптоми на нарушаване на съзнанието, сънливост, кома или тремор на ръцете. Тестът за амоняк позволява да се прецени успешността на лечението на тежки болести на черния дроб, а също да се установят болести, започващи в детска възраст, например синдром на Рей, при който става разрушаване на черния дроб и главния мозък. Количеството на амоняка е необходимо за да се направи прогноза при остра чернодробна недостатъчност. Нужно е да се следи нивото му в кръвта и ако пациента получава вътрешно-венозно хранене.

Как да се подготвим за теста?

Осем часа преди даването на кръв за анализ не бива да се яде, пие и пуши.  Предишния ден трябва да се избягват физически натоварвания и употреба на алкохол. Задължително съобщете на доктора за всички медикаменти, които приемате, тъй като някои от тях могат да повлияят на резултатите от теста. Лекарят може да предложи да спрете приема на тези лекарства няколко дни преди даването на кръв.

Как се провежда теста?

Най-ресто кръв вземат от радиалната артерия, която се намира на вътрешната страна на китката, но може да се използва бедрената или мишничната артерия. Мишничната артерия се намира на вътрешната повърхност на ръката, на мястото на сгъвката на лакътя.

По време на процедурата пациентът трябва да седи, ръката да е изпъната, китката да лежи на мека възглавничка. Докторът дезинфекцира иглата със спирт. Пациентът може да помоли за локална анестезия. Иглата се вкарва в артерията, а тъй като процедурата е сложна, може да се наложи още един опит. Когато кръвта напълни шприца, иглата се маха. Мястото на убождането се притиска с тампон, а отгоре се закрепва марлена превръзка минимум за 10 минути. Кръв за анализ може да се вземе от вената.

Как се взема кръв от вената?

 • Докторът слага гумен маркуч по-високо от мястото, откъдето ще се взема кръв. Маркучето временно спира кръвотечението. Вените, които са по-ниско от него се напълват с кръв и иглата влиза по-лесно;
 • Дезинфекцира се края на иглата със спирт;
 • Вкарва се иглата във вената;
 • Към иглата се слага епруветка, където ще се събира кръвта;
 • Когато е събрано количеството кръв, маркучът се маха;
 • Пациентът притиска мястото на убождането с памучен тампон и свива ръката в лакътя, за да спре кръвотечението.

Какво чувства пациента?

Процедурата за вземане на кръв от артерията е по-болезнена, отколкото от вената, защото артериите се намират по-дълбоко и са защитени от нерви. Повечето хора чувстват кратка, остра болка, когато иглата влиза в артерията.

Рискове

При повечето хора на мястото на убождането се образува малка синина. Вие можете да намалите риска от появяване на синина, ако държите ръката си сгъната поне 10 минути. Когато ви вземат кръв от артерията може д почувствате повдигане  и световъртеж. При хора с нарушения на съсирването на кръвта може да възникне обилно кръвотечение. Медикаменти като аспирин и други разреждащи кръвта могат да го усилят. В много редки случаи иглата може да повреди нерв на артерията. В течение на 24 часа след вземане на кръв от артерията не бива да се вдигат тежки предмети.

Резултати

Резултатите от теста могат да се получат след 12 часа. Анализът ще покаже съдържанието на амоняк в кръвта.

Нормални стойности на амоняк в кръвта

Могат да се различават в зависимост от лабораторията.

Съдържание на амоняк в кръвта

 • Възрастни 21 мкмол на литър
 • Деца 41-80 мкмол на литър
 • Бебета 100-200 мкмол на литър

Повишени стойности

Причините за високо ниво на амоняк в кръвта могат да следните заболявания:

 • Болести на черния дроб – цироза, хепатит;
 • Синдром на Рей;
 • Сърдечна недостатъчност;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Кръвотечение в стомаха или червата.

Високо ниво на амоняк при новородени може да е при случаи на различни кръвни групи на майката и бебето (хемолитична болест).

Какво влияе на резултатите от теста?

Състояние, при което резултатите от теста ще бъдат недостоверни.

 • Пушене;
 • Запек;
 • Диета с високо или ниско съдържание на белтък;
 • Прием на лекарства, повишаващи нивото на амоняк в кръвта: диуретици (фуроземид), валпроева киселина;
 • Използване на препарати, понижаващи нивото на амоняк в кръвта: неомицин, тетрациклин;
 • Силови тренировки, непосредствено преди анализа.

Какво трябва да знаем за амоняка?

Нивото на това вещество в кръвта не винаги съответства на изразеността на симптомите. Например, неговата концентрация при пациенти с цироза може да бъде увеличена незначително, но при това мозъчната дейност съществено да се наруши. Пациентът може даже да бъде в кома. При други хора с много висока концентрация на амоняк може да се запази яснота на съзнанието и мисленето. Към симптомите показващи високо ниво на амоняк в кръвта се отнасят замъгляване на съзнанието, много изразена сънливост. Слабително ще помогне да се намали производството на амоняк в червата. При новородените често незначително е повишено нивото на амоняк в кръвта, но това не е опасно за здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.