Акупунктура

Общ преглед

Акупунктурата е метод на лечение, познат на китайския народ още преди 2000 години. Днес тя обхваща група от процедури, които стимулират анатомични точки по тялото чрез разнообразни техники. Най-разпространената от тях е иглотерапията – пробождане на точно определени стратегически точки по кожата с тънки метални игли.

Въпреки че учените не могат все още да отговорят на въпросите точно как и защо акупунктурата действа, много проучвания доказват нейната полза в облекчаването на някои хронични здравословни състояния, съпровождани със силни болкови усещания, както и гаденето, причинено от химиотерапия.

Приложена самостоятелно, акупунктурата изглежда е ефективен метод на лечение на някои леки здравословни проблеми. В днешни дни тя се използва предимно в комбинация със съвременните методи на конвенционалната медицина – например някои лекари комбинират акупунктурата с болкоуспокояващи медикаменти, за да копират болката по време на и след операция.

Как действа акупунктурата

В основата на традиционната китайска медицина стои учението за Чи (Ци) – жизнена сила, която присъства непрекъснато както във всички живи същества, така и в неживите обекти, основна сила на всяко движение във вселената, било то физическо или умствено. Нарушения в равновесието на потока на Чи в човешкото тяло са основна причина за болестите, според древните китайци.

Жизнената сила на тялото се движи по точно определени енергийни пътища, наречени меридиани. Тези меридиани могат да бъдат достигнати от повърхността на тялото в приблизително 400 точки. Практикуващите акупунктура се стремят да възвърнат баланса на енергийния поток, като пробождат кожата с изключително тънки игли в тези точки, използвайки различни комбинации. Това стимулира тялото да лекува сам? собствените си структури.

Как протича типичната сесия

Акупунктурната терапия обикновено включва лечебни процедури веднъж седмично или веднъж на две седмици. Обичайно са необходими 12 сесии.

Всяко  посещение при специалист по акупунктура включва преглед, оценка на общото състояние, иглотерапия и дискусия за самолечението. Посещението най-често продължава от 30 минути до 1 час.

По време на сесията трябва да се използват индивидуални стерилизирани игли от неръждаема стомана, които са за еднократна употреба. Може да почувствате кратко и остро усещане, веднага щом иглата прободе кожата ви, но като цяло процедурата е безболезнена. След поставянето на иглите допълнително те могат да бъдат внимателно разместени или стимулирани с електричество или топлина.

Някои хора съобщават, че се чувства по-тонизирани след процедурата, а други – по-отпочинали.

Какво се случва в тялото

Все още няма 100% обяснение как и защо акупунктурата лекува. Все пак съществуват редица тези за това, от които три имат най-голяма достоверност:

Освобождаване на опиоиди: По време на акупунктурата се освобождават естествени опиоидни вещества в тялото, наречени ендорфини, които участват в естествения контрол на болката в организма. Те действат на ниво централна нервна система – главен и гръбначен мозък и намаляват болковите усещания подобно на приема на болкоуспокояващи лекарства.

Стимулация на гръбначния мозък: Акупунктурата може да стимулира нервите в гръбначния мозък, което от своя страна освобождава потискащи болката невротрансмитери. Тази теза звучи доста правдоподобно.

Промени в кръвообръщението: Акупунктурата може да увеличава количеството на кръв в тъканите, разположени около иглата. Повишеният кръвоток ще достави допълнително хранителни вещества на клетките и ще отнеме токсичните продукти, което подобрява нейния живот.

Приложение

Когато се извършва правилно, акупунктурата е доказано ефикасен метод на лечение. Предварителни проучвания показват, че тя може да облекчава симптомите на следните състояния и заболявания:

• болки в кръста и гърба,
• главоболие,
• мигрена,
• остеоартрит,
• фибромиалгия,
• гадене и повръщане.

Какво  сочат проучванията

Анализ на проучванията показва, че акупунктурата е ефективна в лечението на редица заболявания:

Фибромиалгия: През 2006 проучване на Клиниката “Мейо”, САЩ установява, че иглотерапията чувствително намалява симптомите на това състояние.

Гадене и повръщане: Акупунктурата намалява чувството за гадене и повръщането при химиотерапия. Тя повлиява благоприятно и сутрешната неразположеност при бременни жени.

Остеоартрит: На базата на редица проучвания съществуват много противоречиви сведения за ползите на акупунктурата в лечението на остеоартрит на колената, тазобедрената става и гърба. Въпреки това по-голямата част от клиничните опити предполагат, че редовните процедури водят до облекчение на болката и подобряване на функцията при почти половината от участниците.
Контрол на болката: Няколко на брой клинични изпитвания показват, че акупунктурата е ефективна в лечението на следоперативна болка, болка в кръста по време на бременност и болка в резултат на фибромиалгия. Процедурата е с доказана ефективност и при намаляване на болката при т.нар. тенис-лакът.

Аргументи за и срещу акупунктурата

Както повечето медицински процедури, така и акупунктурата има своите предимства и недостатъци. Тя е безопасна, когато се извършва от специалист, и има малко странични действия. Може да се използва като допълнение към конвенционалната терапия или като алтернативно лечение при хронична болка, която не се повлиява от медикаменти.

Акупунктурата не е безопасна, ако са налице проблеми с кръвосъсирването или при прием на антикоагуланти. Най-честите странични ефекти са посиняване, кървене и охлузване. Изключително рядко игла може да се счупи в тялото или да засегне вътрешен орган. Ако иглите се съхраняват неправилно или се използват многократно, съществува опасност от инфекциозно заболяване.

Въпреки това, в ръцете на опитен и компетентен професионалист рисковете са минимални.

източник: Здраве.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.