Как да не напълнеем през отпуската

последствия от затлъстяванетоОтпуската – това е нещо прекрасно. Но отпускайки се за седмица е лесно да добавим 1-2 килограма. Неприятно е да мислим за излишно тегло вместо да почиваме и да се веселим.

Има начин да го избегнем. Ако при поредното пътуване следвате прости съвети, ще можете да не си отказвате нито сладко, нито други радости.

Движете се!

Най-добрият начин да контролираме теглото си е колкото може повече  да се занимавате със спорт и да не забравяте за физическата активност. И занятията във фитнеса на хотела и разходките пеша и запознанството с нови места помагат за изгаряне на калории. Играйте голф, баскетбол, тенис, плувайте, гребете или карайте велосипед. Какъвто и да е вашия спортен избор, постарайте се да му отделите поне един час на ден.

Важен е общият резултат

Някои блюда може да ви харесат особено много. Например в хотела има отлично меню за закуска и вие искате да се възползвате. В този случай  проявете умереност при следващите хранения. Или в популярен ресторант готвят прекрасно ястие от мазна риба. Блюдото разбира се е калорично, но може да го опитате. Но тогава се откажете от десерта.

Изводът е такъв: определете за сметка на кои храни ще трупате калории. Не си струва да хабите „бюджета” си за това,  което лесно ще хапнете след отпуската, в къщи. И не се винете за епизодичните гастрономични сривове,  само помнете  колко сте употребили от дневното количество калории.

Големина на порциите

Посещението на ресторант и големите порции са свързани. Големината на мезетата и десертите е около 2 пъти над обикновената. Помнете за това, особено ако постоянно се  храните на ресторант. Пробвайте да разделите основното блюдо на двама или да се ограничите със салата и предястие. Не се опитвайте да пропускате хранене, за да икономисате калории. В края на краищата така ще изгладнеете, че всичко ще завърши с преяждане.

Запаси за екстрен случай

Старайте се чувството за глад да не ви застигне неочаквано и наблизо винаги да има какво да хапнете. Ако сте в дома на близки или роднини, дръжте в хладилника им свой личен запас. В някои хотели има мини хладилници, където може да държите плодове, зеленчуци, сирене и мляко. Подхождат и сухи закуски, малки пликчета ядки и пълнозърнести крекери. Нещо такова носете със себе си в самолета, за да не се изкушавате да си купите нещо вредно на летището.

Внимателно с алкохола

От алкохолните напитки калориите се усвояват много лесно, а през отпуската сме склонни да ги употребяваме повече. Избягвайте плодови коктейли. Те често съдържат 300-600 ккал на порция. Предпочетете нискокалорийни напитки – светла бира, вино, шампанско, високоградусни напитки разредени с вода или сода. И помнете, че изпитият алкохол може да отслаби волята ви и да ви подтикне към излишества.

Може да се развличате и без храна

Главното е да не се забравя, че по време на почивка може да се поглезите и без всякаква храна. Отидете на масаж, почетете на плажа интересна книга, полежете във ваната, гледайте нов филм, добре се наспете. Ако се научите да получавате удоволствие и от другите радости в живота, няма да надценявате ролята на храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.