Лагерстремиа Специоза (Lagerstroemia speciosa)

Lagerstroemia-speciosa

За да се справят с диабета, учените в днешно време се насочват на Изток за растението, което става все по-популярно. Дали чрез съвременните и модерни технологии няма да успеем да намерим и докажем нови ефекти на Lagerstroemia speciosa?

Какво всъщност представлява Lagerstroemia speciosa?

Lagerstroemia speciosa е малко дърво, което вирее в Южна Азия. Листата му са използвани в народната медицина на японци, виетнамци, индийци и филипинци. В Тайван, това дърво е декоративно, дори се правят мебели от него.

Какво съдържа Lagerstroemia speciosa?

Неговото проучване започва в Япония през 70-те години. Lagerstroemia speciosa има и друго име – Банаба, което е по-скоро екстракт от неговите листа. Активните му вещества са тритерпеноидът корсолиева киселина, както и група от съединения със същия ефект, които се наричат елегитанини.

Каква полза има от Lagerstroemia speciosa и как действа на нашето здраве?

Действието върху кръвната захар може да облекчи диабета, това е причината растението да бъде толкова обсъждано и проучвано.

Ползи при хората:

Има много проучвания за Lagerstroemia speciosa и неговите ползи, свързани с диабета:

  • Първото изследване е свързано с активното вещество на билката, което е корсолиевата киселина. От 31 изследвани човека, 19 със заболяването, а останалите с кръвна захар в нормални граници, резултатите показват, че има намаление на глюкозата след хранене.
  • Второто проучване също показва положителен ефект при диабетиците от втори тип. За целта се използва еднопроцентов разтвор на корсолиева киселина.

Доказани ползи при тествания с лабораторни животни:

Направени са редица проучвания с Lagerstroemia speciosa върху лабораторни животни. За антидиабетните механизми:

Корсолиева киселина:

  • Проведени са изследвания с тази киселина при опити с мишки – модел тип 2 на диабет. След направените опити, става ясно, че след като е въведено веществото в организма, концентрацията на инсулина в кръвта не се променя, но броя на транспортните протеини за глюкоза на мускулните и мастни клетки по повърхността расте. Такова е и действието на инсулина, това е ефект на мимикрия.
  • Тази киселина проявява способностите си, преди те да успеят да достигнат до кръвта. Отчетено е намалено разграждане на дизахариди в червата при мишките. Това е причината, кръвната захар да намалее до по-ниско ниво.
  • При третото изследване, още повече се разкриват антидиабетните ефекти, защото се наблюдава потискане на глюконеогенезата.
  • Отчетено е инсулиноподобно действие, при направени опити с лагерстремин върху мастни клетки. Измерването е направено, чрез увеличаване на поемането на глюкоза.
  • PGG е от групата на елегитанините. При направено проучване върху подобни клетъчни линии, PGG има инсулиноподобен ефект, който е по-силен дори от легерстремина.

Правени са опити с телета, при които е отчетено повишение на теглото и увеличение на телесната маса, след прием на Lagerstroemia speciosa.

Lagerstroemia може да се използва ефективно за лечение на диабет в бъдеще. Това ще стане едва когато има достатъчно информация, какви са реалните ползи, има ли странични ефекти, и какви точни дозировки трябва да се приемат.

Към момента има данни, които свидетелстват за стимулиране на мускулния растеж, който се получава от повишен внос на глюкоза, но това е наблюдавано само при проучвания на животни.

Какви противопоказания и странични ефекти има при приема на екстрактите?

Наблюдавани странични ефекти при хората:

Lagerstroemia speciosa – уврежда бъбреците, когато пациентът е с нарушени бъбречни функции.

Какви комбинации не е желателно да се приемат?

От проучванията, които са описани горе, се виждат данни за влиянието на глюкозата в кръвта.

Контролирането на диабет от първи и втори тип, трябва да бъде под непрекъснато лекарско наблюдение. Много е важно, инсулина и другите перорални лекарства, да бъдат дозирани правилно, както и да бъдат съобразени с индивидуалните особености на всеки пациент. Това са хранителните навици, професия, други навици, спортуване и т.н.

Острата хипогликемия е един от най-опасните ефекти на инсулина. Тя може да предизвика толкова ниско ниво на кръвната захар, което да достигне до концентрации, които не са достатъчни за мозъка. Той не разполага с резерви от гликоген, както е при черния дроб и мускулите. Това означава, че хипогликемията може да предизвика кома, замъгляване на съзнанието и дори смърт от страна на мозъка. Приемането на тази билка, както и други, комбинирани с нея, може да представлява голям риск за такива хора.

За сега, все още няма достатъчно информация от случайни съобщения или проучвания, която да е категорична, че приемането на добавки с билката не е вредно и е безопасно за хора, които имат захарен диабет тип 1 или 2, както и за хора, които са с нормални нива на захар в кръвта.

Какви са препоръчителните дози?

За сега не е определено ефективно дозиране, защото приемането на билките отделно или в комбинация, все още не е проучено напълно. Ако видите Lagerstroemia speciosa върху някой етикет на продукт за инсулинова мимикрия или потискане на апетита, консултирайте се с ендокринолог, преди да започнете да го приемате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.