Чуждо тяло в ухото

чуждо тяло в ухотоПопадането на чуждо тяло в ухото може да предизвика болка и намаляване на слуха. Като правило пострадалият усеща, че в ухото му има нещо, но малките деца могат да не го осъзнават.

При попадане в ухото на чуждо тяло трябва:

  • Не се опитвайте да извадите чуждото тяло с помощта на клечки за уши, кибритени клечки или други подръчни средства. В този случай има риск да го натъпчете още по-навътре и да повредите вътрешното ухо.
  • При възможност да се извади тялото от ухото. Ако чуждото тяло е меко и добре видимо, може да се пробва да бъде извадено с помощта на пинсета.
  • Да се изтръска чуждото тяло. Да се наклони главата настрани и да се разтръска.
  • При попадане на насекомо в ухото може да се използва масло. Да се наклони главата настрана, така че ухото с насекомото да е отгоре, и да се опитаме да го извадим с помощта на топло (но не горещо) олио, зехтин или друго масло. При това може леко да се разшири ушния канал –като се изтегли меката част на ухото при възрастните назад и надолу, а при децата назад и нагоре.
  • При попадане в ухото на каквото и да е друго чуждо тяло не бива да се използва масло. Масло не трябва да се използва и при симптоми за повреждане на тъпанчето. Такива са болка, кръв и други течности от ушния канал.
  • В случай, че не сме успели да отстраним чуждия предмет, и ако даже след това има болка, намален слух или усещане за чуждо тяло, трябва да се обърнем към лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.